Historia bednarskiej krainy

Historia bednarskiej krainyKiedy szła burza, mówiono, że "w Żurowej beczki toczą" i tak jest do dziś! "Kraina latających łyżek", to urokliwa okolica na południowych stokach Pasma Brzanki, między Jasłem, Gorlicami a Tarnowem, słynąca w całej okolicy z bogatych tradycji bednarskich i rękodzielniczych. Nie byłoby może nic w tym nadzwyczajnego, gdyby nie fakt, że w każdej żurowskiej rodzinie ktoś przy wyrobie miejscowego rękodzieła pracuje.

Wycieczki po bednarskiej krainie

Wycieczki po bednarskiej krainiePremierą roku 2009 na Pogórzu Karpackim jest projekt, w czasie którego poznajemy ginące zawody na terenie Pogórza Ciężkowickiego. Są nimi bednarstwo, łyżkarstwo, wyrób galanterii drzewnej, garncarstwo, kołodziejstwo. Pomimo zachodzących zmian, mieszkańcy Żurowej i okolic jak przed dziesiątkami lat zajmują się nadal pracą wytwórczą w drzewie. Dzisiaj większość pracy wykonują za nich maszyny, ale ręcznej roboty też jest nie mało.