Wycieczki po bednarskiej krainie

Wycieczki po bednarskiej krainiePremierą roku 2009 na Pogórzu Karpackim jest projekt, w czasie którego poznajemy ginące zawody na terenie Pogórza Ciężkowickiego. Są nimi bednarstwo, łyżkarstwo, wyrób galanterii drzewnej, garncarstwo, kołodziejstwo. Pomimo zachodzących zmian, mieszkańcy Żurowej i okolic jak przed dziesiątkami lat zajmują się nadal pracą wytwórczą w drzewie. Dzisiaj większość pracy wykonują za nich maszyny, ale ręcznej roboty też jest nie mało.

Możesz przyjechać do Żurowej prywatnie lub z grupą szkolną, możesz kupić pamiątkę "Łyżkę Żurowską" w jednej z hurtowni, czy inne asortymenty miejscowych wytwórców, porozmawiać z bednarzem, ponadto zwiedzisz okoliczne skały, kamieniołomy, pagórkowate tereny Pasma Brzanki.

Południowe skłony Pasma Brzanki to żywy skansen,

tutaj po prostu dla klimatu warto przyjeżdżać.

Bednarska kraina to nie tylko Żurowa, to również miejscowości w jej okolicy, które zachowały charakter tradycyjny, to stare domy mieszkalne, to ludzie krzewiący pamięć o dawnych czasach, to krajobraz i przyroda w której kształtowała się przez wieki sktruktura osadnicza, społecznościowa, to czas który przycupnął na chwilkę żeby odpocząć.

Zwiedzaj z nami bednarską krainę.