Wędrując od Rabki do Krościenka

Wędrując od Rabki do KrościenkaGorce malownicza grupa górska w Beskidach Zachodnich. Graniczą od północy z Beskidem Wyspowym, od wschodu z Beskidem Sądeckim, od południa z Pieninami, Spiszem i Kotliną Orawsko-Nowotarską, od strony zachodniej z Pasmem Podhalańskim, zaliczanym do Beskidu Żywieckiego. Centralną część stanowi „gniazdo” Turbacza 1310m n.p.m. Od jego szczytu rozchodzą się w wielu kierunkach grzbiety, z których najdłuższe biegną w kierunku wschodnim. Do najwyższych szczytów gorczańskich należą Jaworzyna Kamienicka 1288m n.p.m., Kiczora 1282m n.p.m., Kudłoń 1276m n.p.m., Mostownica 1251m n.p.m., Gorc 1228m n.p.m., Lubań 1211m n.p.m.
Wędrując od Rabki do KrościenkaGorce stanowią obszar niezwykle atrakcyjny turystycznie. Ich położenie sprawia, że oferują one turystom przepiękne widoki na Podhale, Orawę, Spisz, Beskidy oraz oddalone o ponad 30 kilometrów - Tatry. Uprawianie turystyki ułatwia również usytuowanie na tym terenie kilku schronisk górskich PTTK na Maciejowej, Starych Wierchach oraz pod Turbaczem. Zimą Gorce stanowią interesujący rejon dla wielbicieli narciarstwa. Ważne jest również usytuowanie u stóp Gorców znanych ośrodków turystycznych - Nowego Targu, Rabki, Krościenka.

Najwartościowsze przyrodniczo obszary Gorców wchodzą w skład Gorczańskiego Parku Narodowego. Gorczański Park Narodowy został utworzony w 1981 roku. Powierzchnia parku wynosi obecnie blisko 7000 hektarów co stanowi około 13 procent całej powierzchni Gorców. W granicach parku znajdują prawie wszystkie ważniejsze szczyty gorczańskie: Jaworzyna Kamienicka, Kiczora, Kudłoń, Gorc, Mostownica, Czoło Turbacza, Obidowiec, Przysłop, Wierch Spalone. Poza parkiem znalazły się Turbacz i Lubań. Park swym zasięgiem obejmuje przede wszystkim obszary leśne. W gorczańskich lasach rośnie głównie świerk, buk, jodła, a także modrzew, jawor, wiąz, jesion, olsza. Do najczęściej spotykanych ssaków zalicza się dziki, sarny oraz jelenie. W Gorcach występują również rysie, wilki, zaskrońce oraz żmije zygzakowate.