Eksperyment Sądecki zimą 02-06.03.2011

Eksperyment Sądecki zimą 02-06.03.2011Po pierwszym wyjściu z Żegiestowa na Pustą Wielką 1061m n.p.m. przez najbliższe dwa dni łatwo, cały czas głównym grzbietem Pasma Jaworzyny Krynickiej. Przejście z Wierchomli na Halę Łabowską i z Hali na Cyrlę nie zajmuje w letnich warunkach więcej niż 3 godz.
Eksperyment Sądecki zimą
Przewodnik: Piotr Firlej
Realizacja: Centrum Usług Turystycznych i Przedsiębiorczości

Termin: 02-06.03.2011

Cena: 315 zł

Trasa średnio trudna

Charakter imprezy:
Zimowy obóz wędrowny ”Eksperyment sądecki zimą... dla zdrowia, urody i lepszego poznania górskiej przyrody”, jest kontynuacją akcji promującej ujmujące miejsca na terenie ziemi sądeckiej. Chcąc lepiej zrozumieć góry należy ruszyć na szlak właśnie teraz. Obóz przeznaczony jest dla studentów i młodzieży powyżej 16 roku życia, kochających górskie wędrowanie, klimat miłych wieczorów w schronisku przy gorącej herbacie z cytryną. Przez cały czas trwania obozu nosimy wszystko na plecach. Trzykrotnie nocować będziemy w schroniskach PTTK, jeden raz w schronisku prywatnym. Jedzenie przygotowujemy wspólnie. Daj się uwieźć zimowej scenerii, bieli po horyzont. W czasie naszych obozów nauczysz się korzystać z rakiet śnieżnych i zobaczysz, że wędrowanie o tej porze roku przy użyciu odpowiedniego sprzętu nie jest szczególnie trudne i możliwe nawet dla średnio wprawionych turystów.

Krótka charakterystyka regionu i trasy:
Obóz przeznaczony jest dla turystów mających małe doświadczenie w zimowych eksploracjach górskich. Wędrówka na rakietach prowadzić będzie w większości uczęszczanymi szlakami. Pierwszego dnia odcinek trudniejszy, ale po pierwszym wyjściu z Żegiestowa na Pustą Wielką 1061m n.p.m. przez najbliższe dwa dni łatwo, cały czas głównym grzbietem Pasma Jaworzyny Krynickiej. Przejście z Wierchomli na Halę Łabowską i z Hali na Cyrlę nie zajmuje w letnich warunkach więcej niż 3 godz. W warunkach zimowych mogą zdarzyć się zawieje i zamiecie, mróz, głęboki śnieg, dlatego na przejścia te przeznaczamy więcej czasu. Dzień nadal jest bardzo krótki, ale za to wieczory długie, umożliwiające miłe spędzenie czasu w schroniskowej atmosferze.

Atrakcje:
- Cerkiew w Żegiestowie
- Popradzki Park Krajobrazowy
- Diabli Kamień – Składziszczańska Skała,
- Zamczysko w Rytrze
- Wietrzne Dziury
- Panoramy spod Bacówki nad Wierchomlą, z Hali Łabowskiej, Pisanej, Przehyby
- Możliwość zdobycia 70 punktów GOT.

Noclegi:
    * Bacówka PTTK nad Wierchomlą, (pokoje wieloosobowe, wspólna łazienka, bufet) - 1 noc;
    * Schronisko PTTK na Hali Łabowskiej, (pokoje wieloosobowe, wspólna łazienka, bufet) - 1 noc;
    * Zajazd pod Roztoką PTTK w Rytrze, (pokoje wieloosobowe, wspólna łazienka, bufet) - 1 noc;
    * Schronisko PTTK na Przehybie. (pokoje wieloosobowe, wspólna łazienka, bufet) - 1 noc.

Wyżywienie:
Obligatoryjna składki na wyżywienie – 150 zł/os. (30 zł/dzień), wpłacana przy rozpoczęciu obozu przewodnikowi, która obejmie śniadanie i ciepłą obiadokolację dwudaniową w schroniskach oraz prowiant na drogę (2 kanapki i baton)

TRASA:
Dzień 1, środa, 2 marca 2011 (17 pkt. GOT)
Żegiestów 450m n.p.m. – Żegiestów Wieś – cerkiew – Palenica 680m n.p.m. – Pusta Wielka 1061m n.p.m. - Jaworzynka 1001m n.p.m. - bacówka nad Wierchomlą 880m n.p.m. [6h]

Dzień 2, czwartek, 3 marca 2011 (11 pkt. GOT)
Bacówka nad Wierchomlą – Runek 1080m n.p.m. - Hala Łabowska 1061m n.p.m. [4h]

Dzień 3, piątek, 4 marca 2011 (15 pkt. GOT)
Hala Łabowska – Wierch nad Kamieniem 1084m n.p.m. - Składziszczańska Skała – Hala Krajna – Hala Barnowiecka – Hala Pisana 1044m n.p.m. – Schronisko na Cyrli – Zajazd pod Roztoką w Rytrze 360m n.p.m. [4h]

Dzień 4, sobota, 5 marca 2011 (18 pkt. GOT)
Rytro – Dolina Roztoki – Hala Konieczna – Przehyba 1175m n.p.m. [6h]

Dzień 5, niedziela, 6 marca 2011 (9 pkt. GOT)
Przehyba – Czeremcha 1124m n.p.m. – Gabańka 829m n.p.m. – Szczawnica [3h]

Start obozu: 11.30 - RDA Kraków. Zakończenie obozu – 14.15, RDA Kraków.

Cena zawiera:
    * 3 noclegi w schroniskach PTTK w pokojach wieloosobowych; 1 nocleg w bacówce PTTK;
    * dojazdy komunikacją publiczną w trakcie obozu ;
    * opiekę przewodnika beskidzkiego przez 5 dni;

Cena nie zawiera:
    * obligatoryjnej składki na wyżywienie – 150 zł/os. (30 zł/dzień), wpłacanej przy rozpoczęciu obozu przewodnikowi, która obejmie śniadanie i ciepłą obiadokolację dwudaniową w schroniskach oraz prowiant na drogę (2 kanapki i baton)
    * ubezpieczenia NNW – możliwość dokupienia w cenie 10 zł
    * wypożyczenia rakiet – cena 15 zł/dzień + 150 zł kaucji zwrotnej
    * wypożyczenia kijków – cena 12 zł/dzień + 100 zł kaucji zwrotnej

Ekwipunek:
• śpiwór,
• turystyczne, zaimpregnowane, ciepłe buty powyżej kostki – najlepiej rozchodzone,
• buty na zmianę / do chodzenia po schronisku – np. sandały,
• ciepła kurtka przeciwwiatrowa,
• ubranie – bielizna na zmianę, skarpety, długie/krótkie spodnie, podkoszulki, ciepła odzież – polar/sweter,
• ciepła czapka, rękawiczki, przydatne mogą być również gogle,
• przybory higieny osobistej (mydło, szczoteczka i pasta do zębów, ręcznik), chusteczki higieniczne, papier toaletowy,
• kubek, menażka, nóż, łyżka, widelec,
• latarka ! (najlepiej czołówka),
• apteczka – przede wszystkim: środki opatrunkowe, plastry na odciski, bandaż elastyczny, lekarstwa które stosuje się na co dzień,
• dokumenty – dowód osobisty, legitymacja szkolna/studencka, ew. legitymacja PTTK.

Organizator: Salon Turystyki Aktywnej Wierchy PTTK