Obóz na rakietach śnieżnych, Babia Góra, 25-29.01.2012

Babia z respektem (Beskid Żywiecki)
Przewodnik: Piotr Firlej, SKPG Kraków
Termin: 25-29.01.2012, 5 dni
Cena : 710 zł
Cena bez wypożyczenia rakiet:  635
Trasa trudna
Minimalna liczba uczestników - 6
Charakter imprezy:
Zimowy obóz wędrowny „Babia z respektem” to obóz wymagający większej wytrzymałości. Przeznaczony jest dla wszystkich powyżej 16 roku życia, kochających górskie wyprawy, którym nie straszne jest wędrowanie w zimowych warunkach gdy naokoło wszędzie biało z nieba pada miękki puch i dodatkowo niekiedy trzeba przedzierać się przez śnieżne zaspy. Ułatwieniem w pokonywaniu zimowych szlaków zapewne okażą się rakiety śnieżne. Podczas trwania obozu każdy uczestnik nauczy się z nich korzystać i przekona się, że wędrowanie o tej porze roku przy użyciu odpowiedniego sprzętu turystycznego przynosi ogromną frajdę i wcale nie jest takie trudne jakby mogło wydawać się na początku. Przez większość czasu trwania obozu cały ekwipunek będziemy nosić ze sobą na plecach, a nocować będziemy każdorazowo w schroniskach PTTK. Posiłki miło jest z kimś dzielić dlatego jedzenie przygotowujemy i spożywamy wspólnie.
Krótka charakterystyka regionu i trasy:
Obóz przeznaczony jest dla turystów mających doświadczenie w eksploracjach górskich. Ze względu na morfologię terenu Babiej Góry, wysokość nad poziomem morza, warunki meteorologiczne, zdobycie najwyższego szczytu Beskidu Żywieckiego może nie być zadaniem łatwym. Na grzbietach należy spodziewać się silnych i mroźnych podmuchów wiatru, mgły, opadów śniegu. Bez rakiet byłoby naprawdę ciężko, ale z odpowiednim sprzętem (rakiety+kijki) przejście nawet po głębokim śniegu lub w trudnych lodowych warunkach jest dużo łatwiejsze. Ze względu na lepsze bądź gorsze warunki atmosferyczne dzień zdobycia szczytu Babiej Góry może ulec zmianie, w ekstremalnych wypadkach ten punkt wycieczki może nie być zrealizowany.
Atrakcje:
- zimowe panoramy z Policy, Babiej Góry, Małej Babiej Góry
- zwiedzanie Ośrodka Kultury Turystyki Górskiej
- miła turystyczna atmosfera schronisk turystycznych
- Babiogórski Park Narodowy
- możliwość zdobycia 71  punktów GOT.
TRASA:
Dzień pierwszy - środa
(14 pkt. GOT)
Zbiórka przy tablicach świetlnych, koło kasy RDA Kraków, godz. 8.50.
Przejazd  z RDA Kraków do Skawicy, godz. 9.15.
Skawica Górna 450m n.p.m. - Skawica Sucha Góra - Hala Krupowa 1170m n.p.m.
Dzień drugi - czwartek
18 pkt. GOT
Hala Krupowa - Polica 1369m n.p.m. - Cyl Hali Śmietanowej 1298m n.p.m. - Przeł. Krowiarki 1012m n.p.m. - Górny Płaj - Markowe Szczawiny 1180m n.p.m.
Dzień trzeci - piątek
15 pkt. GOT
Markowe Szczawiny 1180m n.p.m. - Przeł. Borna 1408m n.p.m. - Babia Góra 1725m n.p.m. - Markowe Szczawiny
Dzień czwarty - sobota
16 pkt. GOT
Markowe Szczawiny - Mała Babia 1515m n.p.m. - Przeł. Jałowiecka 998m n.p.m. - Zawoja Składy - PTTK Hanka
Dzień piąty - niedziela
8 pkt. GOT
PTTK Hanka - Kolisty Groń 810m n.p.m. - Wełczoń 879m n.p.m. - Zawoja Centrum. Zakończenie - RDA Kraków 14.45
Noclegi:
Schronisko PTTK na Hali Krupowej, (pokoje wieloosobowe, wspólna łazienka, bufet) - 1 noc;
Schronisko PTTK na Markowych Szczawinach, (pokoje wieloosobowe, wspólna łazienka, bufet) - 2 noce;
Dom Wczasowy PTTK Hanka w Zawoi, (pokoje wieloosobowe, wspólna łazienka, bufet) - 1 noc;
Wyżywienie
Ekwipunek
Cena zawiera:
5-dniową usługę przewodnicką,
4 noclegi: 3 w schroniskach PTTK, 1 Domu Turysty PTTK,
przejazdy w trakcie obozu,
4 obiadokolacje,
wypożyczenie rakiet śnieżnych,
podatek VAT.
Cena nie zawiera:
śniadań i prowiantu na drogę (obligatoryjna składka - 80 zł/os, wpłacana przy rozpoczęciu obozu przewodnikowi),
ubezpieczenia NNW - możliwość dokupienia w cenie 10 zł,