Obóz na rakietach śnieżnych, Pieniny, 15-19.02.2012

Pieniny polskie i słowackie stacjonarnie
Przewodnik:   Piotr Firlej SKPG Kraków
Termin:  15-19.02.2012
Cena:  750 PLN
Cena bez wypożyczenia rakiet: 675 PLN
Trasa łatwa
Minimalna liczba uczestników - 6
Charakter imprezy:
Obóz wędrowny na zakończenie zimy „Pieniny polskie i słowackie stacjonarnie” przeznaczony jest dla początkujących adeptów zimowych wycieczek górskich. W czasie obozu chcemy zaznawać przyjemności obcowania z naturą i podziwiania zapierających dech w piersiach rozległych widoków pienińskich. Obóz przeznaczony jest dla wszystkich chętnych powyżej 16 roku życia, dla tych którym być może do głowy nawet nie przyszło, że w sezonie narciarskim można jeszcze coś innego ciekawego robić poza staniem w kolejce do wyciągu i szusowaniem na nartach. To impreza dla osób które chcą sprawdzić się zimowych warunkach, odpocząć od codziennej pracy, a jednocześnie chcą poznawać najpiękniejsze zakątki polskich i słowackich Pienin. W czasie obozu zdobędziemy najwyższy szczyt Pienin — Wysoką 1050m n.p.m., najbardziej znane pienińskie szczyty Trzy Korony 982m n.p.m. i Sokolicę 747m n.p.m. jak również mniej znane, ale równie urokliwe zakątki: rez. Biała Woda, grupę Płaśni i Aksamitki. Przez większą część trwania obozu cały ekwipunek nosimy na plecach, będziemy chodzić również na lekko. Dla tych co jeszcze nie wędrowali nigdy zimą po górach to wspaniała okazja na wyjazd pełen niespodzianek. W nieskazitelną biel puszystego śniegu i dopełniający całości błękit nieba z pewnością wkradnie się odrobina poezji. Sam Jerzy Harasymowicz pisał:
Świat cały leży schowany
We wnętrzu białej ciepłej rękawicy
Pies na budzie w kryzie ze śniegu przybrany
Na gałązkach gawrony — kanonicy...
Przy większym śniegu, chodzenie bez rakiet należy do niezwykle uciążliwych, ale z odpowiednim sprzętem (rakiety + kijki) przejście jest dużo łatwiejsze. Nocować będziemy 4 krotnie w schroniskach PTTK.
Krótka charakterystyka regionu i trasy:
Miejscem naszej eksploracji będą najwyższe pienińskie szczyty. Bazą wypadową będzie Schronisko Orlica. Wędrować będziemy na lekko po pienińskich szlakach turystycznych prowadzących wokół Doliny Grajcarka, Przełomu Pienińskiego oaz tych wyprowadzających w wyższe partie gór (na Wysoką,Trzy Korony, Sokolicę, a także słowackie szczyty Płaśnie i Aksamitkę). Obóz przeznaczony jest dla turystów nie posiadających doświadczenia w zimowych eksploracjach górskich. Wędrówka na rakietach prowadzić będzie uczęszczanymi szlakami turystycznymi. Trasy nie są długie, kilkugodzinne. Z pewnością emocji dostarczy zdobycie Wysokiej, wrażeń estetycznych przejście grzbietem Małych Pienin, oraz wyjście na Trzy Korony.

Atrakcje:
Pieniński Park Narodowy
Pieniński Narodny Park
Platformy widokowe na szczycie Trzech Koron, Sokolicy, Wysokiej
Rez. Homole i Biała Woda
Uzdrowisko Szczawnica
Popradzki Park Krajobrazowy
możliwość zdobycia 81 punktów GOT w warunkach zimowych.
Noclegi:
Schronisko PTTK Orlica, (pokoje wieloosobowe, wspólna łazienka, bufet) - 4 noce;
TRASA:
Dzień 1 - środa
8 pkt. GOT
Szczawnica — Palenica — Szafranówka — Orlica.
Dzień 2 - czwartek
19pkt. GOT
Orlica — Przejazd do Jaworek 557m n.p.m. — Wąwóz Homole — Wysoka 1050m n.p.m. — Wierchliczka 964m n.p.m. — Przeł. Rozdziela 803m n.p.m. - Rez. Biała Woda — Jaworki — przejazd do Szczawnicy - Orlica [6h]
Dzień 3 - piątek
23 pkt. GOT
Krościenko 420m n.p.m. — Trzy Korony 982m n.p.m. — Czerwony Klasztor — Przełomem Pienińskim Schronisko - Schronisko Orlica 462m n.p.m. [7h]
Dzień czwarty - sobota
21 pkt. GOT
Orlica — Leśnica — Płaśna — Leśnickie Sedlo — Wysoki Wierch – Szczawnica
Dzień piąty - niedziela
10 pkt. GOT
Szczawnica — Bryjarka — Bereśnik - Szczawnica

Zbiórka: RDA - Regionalny Dworzec Autobusowy w Krakowie, koło kasy w holu centralnym, pod tablicą świetlną, godz. 8.40. Przejazd autobusem z RDA Kraków do Szczawnicy.
Zakończenie: Kraków, w godzinach popołudniowych.

Ekwipunek
Wyżywienie

Cena zawiera:
 5-dniową usługę przewodnicką,
 4 noclegi
 4 Obiadokolacje,
przejazdy w trakcie obozu,
wypożyczenie rakiet śnieżnych,
podatek VAT.

Cena nie zawiera:
śniadań i prowiantu na drogę (obligatoryjna składka - 80 zł/os, wpłacana przy rozpoczęciu obozu przewodnikowi),
ubezpieczenia NNW - możliwość dokupienia w cenie 10 zł,
150 zł kaucji zwrotnej za wypożyczenia rakiet,
wypożyczenia kijków cena 12 zł/dzień + 100 zł kaucji zwrotnej.