Obóz na rakietach śnieżnych, Pieniny, 18-22.01.2012

Trasa łatwa
Minimalna liczba uczestników - 6
Charakter imprezy:
Zimowy obóz wędrowny „Pieniny i Beskid Sądecki bez tlenu... - idę w góry! - po co? czemu?!” przeznaczony jest dla początkujących adeptów zimowych wycieczek górskich. W czasie obozu  chcemy zaznawać przyjemności obcowania z naturą i podziwiania zapierających dech w piersiach rozległych widoków. To, że trasy będą krótsze, nie znaczy wcale, że przyroda będzie dla nas bardziej łaskawa. Warto pamiętać, że góry to nie rewia mody, ale idąc na wycieczkę dobrze ubrać się trzeba. Miejmy nadzieję, że śniegu nie zabraknie, pojawią się czasem zamiecie, zawieje, siarczysty mróz i głębokie zaspy. Czym byłaby zima w górach bez tego wszystkiego?
Obóz przeznaczony jest dla studentów i młodzieży powyżej 16 roku życia, dla tych wszystkich którym być może do głowy nawet nie przyszło, że w sezonie narciarskim można jeszcze coś innego ciekawego robić poza staniem w kolejce do kolejki. To impreza dla osób które chcą sprawdzić się w trudniejszych warunkach, odpocząć od n-k, gg i innych codziennych zajęć, chcą poznawać najpiękniejsze zakątki polskich gór. W czasie obozu zdobędziemy najwyższy szczyt Pienin – Wysoką 1050m n.p.m. i Beskidu Sądeckiego – Radziejową 1262m n.p.m. Przez większą część trwania obozu cały ekwipunek nosimy na plecach, najwyższe szczyty zdobywać będziemy na lekko. Dla tych co jeszcze nie chodzili nigdy zimą po górach to wspaniała okazja na wyjazd pełen niespodzianek. W nieskazitelną biel puszystego śniegu i dopełniający całości błękit nieba z pewnością wkradnie się odrobina poezji. Sam Jerzy Harasymowicz pisał:
Świat cały leży schowany
We wnętrzu białej ciepłej rękawicy
Pies na budzie w kryzie ze śniegu przybrany
Na gałązkach gawrony – kanonicy...
Przy większym śniegu, chodzenie bez rakiet należy do niezwykle uciążliwych, ale z odpowiednim sprzętem (rakiety + kijki) przejście jest dużo łatwiejsze. Nocować będziemy 3 krotnie w schroniskach PTTK jeden raz w schronisku – ośrodku harcerskim. Jedzenie przygotowywać będziemy wspólnie.

Krótka charakterystyka regionu i trasy:
Miejscem naszej eksploracji będą najwyższe szczyty Pienin i Beskidu Sądeckiego i ich przyległości. Krążyć będziemy wokół Doliny Gajcarka, aby w końcu przełamać się przez grzbiet Pasma Radziejowej i zejść do Doliny Popradu. Obóz przeznaczony jest dla turystów nie posiadających doświadczenia w zimowych eksploracjach górskich. Wędrówka na rakietach prowadzić będzie uczęszczanymi szlakami turystycznymi. Trasy nie są długie, kilkugodzinne, będziemy chcieli przychodzić do schroniska jeszcze przed zmierzchem. Nie oznacza to, że nie będzie ostrych podejść i stromych ….zjazdów. Z pewnością emocji dostarczy zdobycie Wysokiej, wrażeń estetycznych przejście grzbietem Małych Pienin, a podejście na Przehybę pozwoli wykazać się tym bardziej wprawnym.

Noclegi:
Schronisko harcerskie pod Durbaszką, (pokoje wieloosobowe, wspólna łazienka, bufet) - 1 noc;
Schronisko PTTK pod Bereśnikiem, (pokoje wieloosobowe, wspólna łazienka, bufet) - 1 noc;
Schronisko na Przehybie, (pokoje wieloosobowe, wspólna łazienka, bufet) - 2 noce;

Plan wyjazdu:

Dzień pierwszy - środa
Godz. 8:40, Zbiórka RDA - Regionalny Dworzec Autobusowy w Krakowie, koło kasy w holu centralnym, pod tablicą świetlną,
Przejazd autobusem o 9:00 z RDA Kraków do Szczawnicy.
Szczawnica - 12:00 msza św. - przejazd do Jaworek - Wąwóz Homole - Schronisko pod Durbaszką 834m n.p.m. [2 h]
Dzień drugi - czwartek
Durbaszka - lekko na Wysoką 1050m n.p.m. - Durbaszka - Wysoki Wierch 898m n.p.m. - Palenica 719m n.p.m. - Szczawnica - Schronisko pod Bereśnikiem 843m n.p.m. [6h]
Dzień trzeci - piątek
Bereśnik - Dzwonkówka 983m n.p.m. - przeł. Przysłop 870m n.p.m. - Skałka 1161m n.p.m. - Schronisko na Przehybie 1150m n.p.m. [6h]
Dzień czwarty - sobota
Przehyba 1175m n.p.m. - Hala Konieczna - Złomisty Wierch 1226m n.p.m. - Radziejowa 1262m n.p.m. - Przehyba. [5h]
Dzień piąty - niedziela
Przehyba - Dolina Roztoki - Rytro. [3h]
Powrót do Krakowa ok. godz. 15:00.
Dokładną godzinę zakończenia obozu podamy wraz ukazaniem się nowego rozkładu jazdy PKP.

Wyżywienie
Ekwipunek

Cena zawiera:
5-dniową usługę przewodnicką
4 noclegi schroniskach PTTK
przejazdy w trakcie obozu
wypożyczenie rakiet śnieżnych
podatek VAT
Cena nie zawiera:
śniadań i prowiantu na drogę (obligatoryjna składka - 80 zł/os, wpłacana przy rozpoczęciu obozu przewodnikowi),
ubezpieczenia NNW - możliwość dokupienia w cenie 10 zł,
150 zł kaucji zwrotnej za wypożyczenia rakiet