Pieniny polskie i słowackie 9-13.03.2010

Pieniny polskie i słowackie 9-13.03.2010Miejscem naszej eksploracji będą najwyższe pienińskie szczyty. Bazą wypadową będzie Schronisko Orlica. Wędrować będziemy na lekko po pienińskich szlakach turystycznych prowadzących wokół Doliny Grajcarka, Przełomu Pienińskiego i wielu innych.
Pieniny polskie i słowackie - stacjonarnie
Przewodnik: Piotr Firlej
Realizacja: Centrum Usług Turystycznych i Przedsiębiorczości

Termin: 9-13.03.2010

Cena: 274 zł

Trasa łatwa

Charakter imprezy:
Obóz przeznaczony jest dla wszystkich chętnych powyżej 16 roku życia, dla tych którym być może do głowy nawet nie przyszło, że w sezonie narciarskim można jeszcze coś innego ciekawego robić poza staniem w kolejce do wyciągu i szusowaniem na nartach. To impreza dla osób które chcą sprawdzić się zimowych warunkach, odpocząć od codziennej pracy, a jednocześnie chcą poznawać najpiękniejsze zakątki polskich i słowackich Pienin. W czasie obozu zdobędziemy najwyższy szczyt Pienin – Wysoką 1050m n.p.m., najbardziej znane pienińskie szczyty Trzy Korony 982m n.p.m. i Sokolicę 747m n.p.m. jak również mniej znane, ale równie urokliwe zakątki: rez. Biała Woda, grupę Płaśni i Aksamitki. Przez większą część trwania obozu cały ekwipunek nosimy na plecach, będziemy chodzić również na lekko. Dla tych co jeszcze nie wędrowali nigdy zimą po górach to wspaniała okazja na wyjazd pełen niespodzianek. W nieskazitelną biel puszystego śniegu i dopełniający całości błękit nieba z pewnością wkradnie się odrobina poezji. Sam Jerzy Harasymowicz pisał:

Świat cały leży schowany
We wnętrzu białej ciepłej rękawicy
Pies na budzie w kryzie ze śniegu przybrany
Na gałązkach gawrony – kanonicy...

Przy większym śniegu, chodzenie bez rakiet należy do niezwykle uciążliwych, ale z odpowiednim sprzętem (rakiety + kijki) przejście jest dużo łatwiejsze. Nocować będziemy 4 krotnie w schroniskach PTTK.

Krótka charakterystyka regionu i trasy:
Miejscem naszej eksploracji będą najwyższe pienińskie szczyty. Bazą wypadową będzie Schronisko Orlica. Wędrować będziemy na lekko po pienińskich szlakach turystycznych prowadzących wokół Doliny Grajcarka, Przełomu Pienińskiego oaz tych wyprowadzających w wyższe partie gór (na Wysoką,Trzy Korony, Sokolicę, a także słowackie szczyty Płaśnie i Aksamitkę). Obóz przeznaczony jest dla turystów nie posiadających doświadczenia w zimowych eksploracjach górskich. Wędrówka na rakietach prowadzić będzie uczęszczanymi szlakami turystycznymi. Trasy nie są długie, kilkugodzinne. Z pewnością emocji dostarczy zdobycie Wysokiej, wrażeń estetycznych przejście grzbietem Małych Pienin, oraz wyjście na Trzy Korony.

Atrakcje:
    * Pieniński Park Narodowy
    * Pieniński Narodny Park
    * Platformy widokowe na szczycie Trzech Koron, Sokolicy, Wysokiej
    * Rez. Homole i Biała Woda
    * Uzdrowisko Szczawnica
    * Popradzki Park Krajobrazowy
    * możliwość zdobycia 81 punktów GOT w warunkach zimowych.

Noclegi:
Schronisko PTTK Orlica, (pokoje wieloosobowe, wspólna łazienka, bufet) - 4 noce;

Wyżywienie:
Obligatoryjna składki na wyżywienie – 150 zł/os. (30 zł/dzień), wpłacana przy rozpoczęciu obozu przewodnikowi, która obejmie śniadanie i ciepłą obiadokolację dwudaniową w schroniskach oraz prowiant na drogę (2 kanapki i baton)

TRASA:
Dzień 1: 9 marca 2011 (8 pkt. GOT)
Szczawnica – Palenica – Szafranówka – Orlica.

Dzień 2: czwartek, 10 marca 2011 (19pkt. GOT) Orlica – Przejazd do Jaworek 557m n.p.m. – Wąwóz Homole – Wysoka 1050m n.p.m. – Wierchliczka 964m n.p.m. – Przeł. Rozdziela 803m n.p.m. - Rez. Biała Woda – Jaworki – przejazd do Szczawnicy - Orlica [6h]

Dzień 3: piątek, 11 marca 2011 (23 pkt. GOT)
Krościenko 420m n.p.m. – Trzy Korony 982m n.p.m. – Czerwony Klasztor – Przełomem Pienińskim Schronisko - Schronisko Orlica 462m n.p.m. [7h]

Dzień 4: 12 marca 2011 (21 pkt. GOT) Orlica – Leśnica – Płaśna – Leśnickie Sedlo – Wysoki Wierch — Szczawnica

Dzień 5: 13 marca 2011 (10 pkt. GOT)
Szczawnica – Bryjarka – Bereśnik - Szczawnica

Zbiórka:
RDA - Regionalny Dworzec Autobusowy w Krakowie, koło kasy w holu centralnym, pod tablicą świetlną, godz. 8.40. Przejazd autobusem z RDA Kraków do Szczawnicy.
Zakończenie: Kraków, w godzinach popołudniowych.

Cena zawiera:
• 5-dniową usługę przewodnicką
• 4 noclegi: 3 w schroniskach PTTK, 1 w schronisku harcerskim
• przejazdy w trakcie obozu

Cena nie zawiera:
- obligatoryjnej składki na wyżywienie – 150 zł/os. (30 zł/dzień), wpłacanej przy rozpoczęciu obozu przewodnikowi, która obejmie śniadanie i ciepłą obiadokolację dwudaniową w schroniskach oraz prowiant na drogę (2 kanapki i baton)
- ubezpieczenia NNW – możliwość dokupienia w cenie 10 zł
- wypożyczenia rakiet – cena 15 zł/dzień + 150 zł kaucji zwrotnej
- wypożyczenia kijków – cena 12 zł/dzień + 100 zł kaucji zwrotnej

Ekwipunek:
- śpiwór, karimata
- obuwie turystyczne
- obuwie na zmianę
- ciepłe ubranie (bielizna, skarpety, spodnie, polar, sweter, kurtka, czapka, rękawiczki)
- dokumenty: dowód osobisty, legitymacja szkolna/studencka, legitymacja PTTK
- przybory toaletowe (ręcznik, mydło, szczotka i pasta do zębów, papier toaletowy, chusteczki)
- przybory kuchenne: menażka, kubek, nóż, łyżka, widelec
- termos
- krem z filtrem UV, okulary przeciwsłoneczne
- apteczka: środki opatrunkowe, plastry, bandaż elastyczny, ewentualnie zapas stale przyjmowanych leków)
- latarka (najlepiej czołówka) i zapasowe baterie
- kijki trekkingowe, stuptuty.