Przewodnik: Rezerwat Wąwóz Homole w Małych Pieninach

250 + 2 zł od osoby

Wycieczki rozpoczynamy przy wejściu do Wąwozu Homole
o godz. 9:00, 12:00, 15:00, 18:00

Czas zwiedzania 2,5 godz.
Trasa: Wąwóz Homole, Dubantowska Dolinka, Jameriskowa Skała, punkt widookowy, szałas Bukowinki, Jaworki. Start i zakończenie: wejście do Wąwozu Homole.

Rezerwacja przewodnika:
centrumprzewodnictwa@gmail.com (wymagane zgłoszenie mailowe), tel. 733-747-982

Cennik całodziennych usług przewodnickich po Pieninach.
Przewodnik animator (do 8 godz.) 350 zł + 10 zł od osoby
Przewodnik Trzy Korony 350 zł + 2 zł od osoby
Przewodnik (do 8 godz.) 350 zł

Wąwóz Homole
 uważany jest za jeden z najbardziej urokliwych zakątków Pienin. Położony u stóp ich najwyższego szczytu, zachwyca wysokimi ścianami porośniętymi murawami naskalnymi. Już kilkaset lat temu, poprzedni mieszkańcy tych terenów, rusini szlachtowscy, zauważyli wyjątkowe walory trudno dostępnego wąwozu wypasając w nim owce. Z powodu wysokich ścian nie mogły nigdzie uciec. To także łemkowie, używając dla określenia śliskich, obłych kamieni słowa gomoły, homoły są autorami dzisiejszej nazwy wąwozu. W 1963 r. został on objęty ochroną jako rezerwatprzyrody, a w 1967 r. otrzymał imię jednego z głównych piewców piękna Pienin, Jana Wiktora.

Przewodnik: Rezerwat Wąwóz Homole w Małych Pieninach

Przewodnik: Jaworki cerkiew, Rezerwat Wąwóz Homole, Dolina Grajcarka, schronisko pod Dubraszką, Wysokie Skałki

Przewodnik po Wąwozie Homole
Przewodnik animator:
250 zł + 7 zł od osoby
Przewodnik:
250 + 2 zł od osoby

Wycieczki rozpoczynamy przy wejściu do Wąwozu Homole
o godz. 9:00, 12:00, 15:00, 18:00

Czas zwiedzania 2,5 godz.

Rezerwacja przewodnika:
centrumprzewodnictwa@gmail.com (wymagane zgłoszenie mailowe), tel. 733-747-982

Cennik całodziennych usług przewodnickich po Pieninach.
Przewodnik animator (do 8 godz.) 350 zł + 10 zł od osoby
Przewodnik Trzy Korony 350 zł + 2 zł od osoby
Przewodnik (do 8 godz.) 350 zł

Pomiędzy Pieninami, a Beskidem Sądeckim znajduje się dolina potoku Grajcarek. Te tereny, nazywane czasem Rusią Szlachtowską, zamieszkiwane były dawniej przez Rusinów Szlachtowskich, czyli Łemków. Druga nazwa Grajcarka to Ruski Potok. W okolicy można znaleźć wiele pamiątek po dawnych mieszkańcach – cerkwie, kapliczki, przydrożne krzyże a także opuszczone chaty łemkowskie – chyże. Kiedyś Ruś Szlachtowska obejmowała cztery miejscowości – Szlachtową, Jaworki, Białą Wodę i Czarną Wodę. Teraz zostały tylko dwie – Szlachtowa i Jaworki z przysiółkami w miejscu dawnych wsi. Okolica ta, obfituje również w ciekawostki przyrodnicze: skały pienińskie, rzadką roślinność. Można tu spacerować, wędrować, jeździć konno, na rowerze, na nartach…. albo po prostu odpoczywać podziwiając piękne widoki.

My proponujemy kilka wycieczek na aktywne spędzenie czasu, w trakcie których będzie można bliżej zapoznać się z historią i przyrodą tych okolic.

Z Krościenka na Trzy Korony i Sokolicę

Pieniny to malownicza grupa górska, doskonale nadająca się do zwiedzania w czasie dwu i trzydniowych wycieczek. Bazą dla nich są przede wszystkim najbardziej znane ośrodki turystyczne: Krościenko nad Dunajcem i Szczawnica. Do najczęściej odwiedzanych szczytów Pienińskiego Parku Narodowego należą Trzy Korony, Sokolica i Góra Zamkowa. Na trasie wycieczki warto uwzględnić Wąwóz Homole, Wysoką, Palenicę, Czorsztyn, Niedzicę, spływ przełomem Dunajca, a po stronie słowackiej Czerwony Klasztor. Tutaj możliwości jest naprawdę wiele. Takiego nagromadzenia "pozytywnych emocji" nie spotkasz nigdzie indziej.

Już teraz zarezerwuj przewodnika dla Twojej wycieczki w Pieniny
centrumprzewodnictwa@gmail.com