Wycieczki do Ciężkowic i po Skamieniałym Mieście

Wycieczki do Ciężkowic i po Skamieniałym MieścieCiężkowice to miejscowość do której chce się powracać. Każda pora roku jest tutaj dobra do wędrówki, może nawet lepsza od poprzedniej?! Skamieniałe Miasto, Kąśna Dolna, Jastrzębia, okoliczny krajobraz, bogactwo historii to powody dla których warto poznawać, odkrywać to miejsce.

Rezerwacja przewodnika
tel. 733-747-982
centrumprzewodnictwa@gmail.com

Kilkugodzinne i całodniowe wycieczki w okolicy Ciężkowic

Wycieczki do Ciężkowic i po Skamieniałym MieścieOd Czarownicy do Wąwozu Czarownic.
Trasa przejścia:

Parking przy wejściu do rezerwatu Skamieniałe Miasto, Czarownica, Ratusz, Grunwald, Tajemnicza Szczelina, Źródło Dobrej Wody, Wąwóz Harcerzy, Warownia Dolna i Górna, Orzeł, Pieczarki, Jajo Żółwia, Piekiełko, Borsuk, Pustelnia, Piramidy, Lisi Wąwóz, Aligator, Pustelnia, Baszta Paderewskiego, Cyganka (Sfinks), Grzybek, Skałka z Krzyżem, Wąwóz Czarownic.
Informacje praktyczne:
Jedyne miejsce gdzie można rozpalać ognisko na terenie rezerwatu to Wąwóz Harcerzy.

Wycieczki do Ciężkowic i po Skamieniałym MieścieSkamieniałe Miasto - Ciężkowice - Kąśna Dolna.
Trasa przejścia:

Parking przy wejściu do rezerwatu, Czarownica, Ratusz, Grunwald, Tajemnicza Szczelina, Źródło Zdrowej Wody, Wąwóz Harcerzy, Warownia Dolna i Górna, Orzeł, Pieczarki, Jajo Żółwia, Piekiełko, Borsuk, Pustelnia, Piramidy, Lisi Wąwóz, Aligator, Pustelnia, Baszta Paderewskiego, Cyganka (Sfinks), Grzybek, Skałka z krzyżem, przejście do Wąwozu Czarownic. Zwiedzanie Ciężkowic, zabytkowe domy z podcieniami, ratusz, kapliczka św. Floriana, kościół pw. św. Andrzeja, Muzeum Przyrodnicze im. K. i W. Tomków, (przejazd-przejście), dwór w Kąśnej Dolnej, Muzeum I. J. Paderewskiego.