Fabularyzowane biegi historyczne

W przyszłości tak właśnie będą wyglądały lekcje historii. 11 listopada 2015 r. przeprowadziliśmy marszobieg fabularyzowany z Tuchowa do Księżego Lasu na cmentarz nr 158. 12 listopada 2016 r. przeprowadziliśmy "Bieg Niepodległości - Partyzanci Ziemi Sądeckiej w akcji" z Jodłowej Góry do Korzennej

Fabularyzowane biegi historyczne

Fragment gry z Tuchowa do Lasu Tuchowskiego.

Jest piękny, słoneczny, niedzielny poranek – 27 czerwca 1943 r. Wczorajsza tragedia zmroziła krew w żyłach mieszkańców Tuchowa i całej okolicy. Wszyscy są mocno wstrząśnięci śmiercią księdza Romana Ulatowskiego i jego matki Antoniny. Nie wszystkie fakty są jeszcze znane. Jedni mówią, że księdza wywieźli Niemcy w kierunku Uniszowej, inni że zabił go Opperman – kat ziemi tuchowskiej. Strach padł na mieszkańców Tuchowa!

Jesteście grupą zakonspirowanych partyzantów. W każdej chwili możecie zostać rozpoznani przez Niemców. Musicie działać uważnie, aby wykonać zadania. Partyzanci poruszają się razem. Jeden drugiego musi widzieć i słyszeć! Jeżeli „Niemiec” po drodze sprawdzi, że pierwszy w grupie nie widzi lub nie słyszy ostatniego, zabiera go do niewoli, jednocześnie eliminując z gry, a grupa zostaje osłabiona.

Rozlega się strzał, a po chwili kilka kolejnych. Zalega głucha cisza. Co się wydarzyło, kto strzelał i do kogo? Czy ktoś zginął? Jeżeli tak, to gdzie jest ciało? Aby móc rozwikłać zagadkę tajemniczych strzałów z 27 czerwca 1943 r., musicie rozwiązać kolejne zadania.

Wszystkie odpowiedzi znajdziecie w różnych miejscach na płycie rynku w Tuchowie. Nie wolno wam wychodzić na jezdnię, aż do odnalezienia tajemniczej koperty z depeszą. Aby przechwycić kopertę z instrukcją, najpierw musicie poszukać odpowiedzi, nanieść w wyznaczone miejsca, następnie litery ponumerowane wpisać w hasło. Znając hasło wiecie, gdzie jest klucz do odnalezienia tajemniczej depeszy.

Chcesz rozwiązać zagadkę?
Zapraszamy do kontaktu: centrumprzewodnictwa@gmail.com