Kurs na fotografie 3-5 czerwca 2011

Kurs na fotografie 3-5 czerwca 2011Jeżeli chcesz lepiej wykorzystywać możliwości swojego sprzętu fotograficznego? Potrzebujesz inspiracji? Po prostu chcesz odpocząć, spędzając pożytecznie czas? Zapraszamy na „kurs na fotografie”! W czasie szkolenia zaprezentujemy ofertę specjalną: fotografia połaci storczyków w dolinie Czerniawy, objazdówka w najciekawsze miejsca w okolicy, konsultacje wykonanych zdjęć z Włodzimierzem Stachoniem – autorem fotografii m.in. do 20 czasopism przyrodniczych.

Kurs na fotografie, 3-5 czerwca 2011 roku

Cena za kurs 120 zł

Noclegi i wyżywienie, objazdówka 100 zł

Miejsce prowadzenia kursu: Pogórze Ciężkowickie, Pasmo Brzanki i Liwocza, Gospodarstwo Paryja, www.paryja.pogorza.pl.

Zobacz jakie przygotowaliśmy wydarzenia specjalne!

Umiejętności jakie uzyska uczestnik warsztatów:

- pora dnia a warunki fotograficzne – ocena czasu i możliwości

- fotografia przyrodnicza – wybór kadru, kompozycja i oświetlenie,

- fotografia krajobrazowa – kadr, kompozycja, co warto pokazać, perspektywa

- fotografia a możliwości sprzętu; wybór sprzętu

- selekcja zdjęć, wybór najlepszych fotografii

Termin: 3-5 czerwca

PIĄTEK, 3 czerwca

do godz. 18:00 – przyjazd uczestników

godz. 19:00 – ognisko i poczęstunek

godz. 20:00-22:00 – zajęcia kreatywnego wykorzystania możliwości sprzętu przy wieczornym świetle

godz. 22:00 wieczór integracyjny

SOBOTA, 4 czerwca
godz. 5:00 – pobudka (dla zainteresowanych)

godz. 5:30 – wyjście w najbliższą okolicę – fotografia przyrodnicza o poranku

godz. 8:00 – śniadanie

godz. 10:00 – fotografia połaci storczyków w dolinie Czerniawy (wydarzenie specjalne)

godz. 12:00 – powrót, obiad

godz. 14:00 – wycieczka samochodem po okolicy

fotografia krajobrazowa i reportażowa: fotografowanie krajobrazu, reportaż z wyjazdu

- cmentarz z I wojny światowej nr 34

- kościół UNESCO w Binarowej

- w zakładzie garncarskim w Czermnej na „Szlaku Tradycyjnego Rzemiosła” (wydarzenie specjalne)

godz. 19:00 – powrót

godz. 19:30 – kolacja

godz. 20:30 – fotograficzne rozmowy wieczorne; omówienie wykonanych fotografii.

Prezentacja zdjęć i omówienie prac przez Włodzimierza Stachonia (wydarzenie specjalne).

NIEDZIELA, 5 czerwca

godz. 8:00 – pobudka, toaleta poranna

godz. 8:30 – śniadanie

godz. 9:30 - wyjście w teren

godz. 12:00 – obiad i zakończenie warsztatów

Wyżywienie:
Kolacja
Śniadanie
Obiad – ciepły posiłek
Kolacja
Śniadanie
Obiad – ciepły posiłek

O prowadzącym warsztaty:

Wiktor Chrzanowski – fotograf z zamiłowania, pasjonat, specjalizuje się w fotografii reportażowej, krajobrazowej, makro oraz fotografii ludzi. Fotografią zajmuje się od 7 lat. W tym czasie zdobył nagrody i wyróżnienia fotograficzne. Obsługuje wiele instytucji i organizacji w zakresie dokumentacji fotograficznej imprez, konferencji i eventów. Fotografuje cyfrową lustrzanką firmy Canon wraz z zestawem kilku obiektywów. Więcej informacji: www.chrzanowski.org oraz www.wiktor.ch

Gościnnie występuje Włodzierz Stachoń.

Włodzimierz Stachoń urodził się 15 lipca 1972 roku w Tuchowie. Mieszka i pracuje w Gromniku na stanowisku Dyrektora BSR w Krakowie O/Gromnik. Z wykształcenia jest ekonomistą, ukończył MWSE w Tarnowie. Obok pracy etatowej i codziennych obowiązków, od blisko 16 lat zajmuje się fotografią przyrodniczą. Większość zdjęć wykonuje na Ziemi Tarnowskiej, szczególnie często jego przyrodnicze wyprawy związane są z doliną  Dunajca. Fotografuje także w górach (szczególnie w Pieninach, Tatrach) i innych zakątkach kraju. Przygodę z fotografią przyrodniczą poprzedziły – jeszcze w czasach „podstawówki” - liczne wypady w teren z lornetką. Zbierał informacje głównie o ptakach, które przekazywał później ornitologom działającym wówczas przy UJ w Krakowie. Aż któregoś dnia dostał w prezencie album Puchalskiego „Wśród trzcin i wód” . Był to przełom, który spowodował, że  obudziła się w  nim fotograficzna pasja trwająca do dziś. Od roku 1992  zdjęcia  i teksty Stachonia o tematyce przyrodniczej ukazują się na łamach ogólnopolskich czasopism (łącznie ponad 20 tytułów), które dotąd opublikowały ponad trzy tysiące jego prac. Nieprzerwanie od roku 2000 współpracuje z „Wiadomościami Wędkarskimi”. Szczególną pozycję wśród tytułów publikujących jego artykuły  zajmuje także „Przyroda Polska” – z pismem tym współpracuje od 1992 roku, a ostatnie kilka lat jest to bardzo ścisła współpraca. Należy także wymienić takie tytuły jak: Łowiec Polski, Las Polski, Foto, Foto Kurier, Poznaj Swój Kraj, Płomyczek, Eko Świat, Eko i My, Echa Leśne, Aura, Głos Lasu, Poznajmy Las. Lata systematycznej pracy zaowocowały powstaniem dwóch albumów autorskich ukazujących piękno i bogactwo przyrody okolic Tarnowa. W 2006 roku powstał album „Świat przyrody Ziemi Tarnowskiej”, a w roku 2007 – „Ziemia Tarnowska – osobliwości świata przyrody”. Pojedyncze publikacje ukazywały się także w wydawnictwach Multico: „Las wspólne dziedzictwo”, „Przewodnik las”, „Las - młody obserwator przyrody”, „Ssaki lasów i łąk-młody obserwator przyrody”. Wiele zdjęć ukazało się także na łamach kalendarzy LOP , „Łowca Polskiego”, Agencji Wydawniczej AP. Prace Włodzimierza Stachonia były nagradzane na krajowych konkursach fotografii przyrodniczej. Między innymi w konkursie im. Wł. Puchalskiego organizowanym przez „Łowiec Polski” zdobył: III nagrodę w roku 1992, wyróżnienie w roku 2002, II nagrodę w kategorii „Ruch” w 2003, oraz I nagrodę w kategorii „Portret” w 2004r.

Organizator:

Centrum Usług Turystycznych i Przedsiębiorczości, Piotr Firlej

www.cut.travel.pl

Prowadzący kurs:

Wiktor Chrzanowski

www.wiktor.ch

Miejsce prowadzenia kursu:

Gospodarstwo Paryja, Mieczysław Solarz

www.paryja.pogorza.pl

Gościnnie wystąpi:

Włodzimierz Stachoń

www.wlodzimierzstachon.pl

„Kursu na fotografię” i usługi noclegowo-żywieniowej w gospodarstwie Paryja stanowią dwie oddzielne oferty.

Uczestnicy ubezpieczają się we własnym zakresie.

Opłata za noclegi, wyżywienie, objazdówkę (oferta gospodarstwa) wpłacana jest na miejscu.

Rezerwacja udziału w kursie.

Warunkiem przyjęcia rezerwacji jest zgłoszenie mailowe lub telefoniczne i wpłata zaliczki za kurs w wysokości 80zł.

tel. 691-856-577, gg 2729032, kontakt@cut.travel.pl

Centrum Usług Turystycznych i Przedsiębiorczości Piotr Firlej

Nr konta: PKO BP 56 1020 4955 0000 7302 0116 2551

Kolejne edycje „kursu na fotografie”:

23-25 wrzesień

7-9 października

Czerniawy, czerniawy...

Felieton Mieczysława Solarza o „dolinie storczykowej”. Czytaj więcej tutaj.

Patronat medialny:

www.skamienialemiasto.pl