Małopolski System Informacji Turystycznej

Za sprawą Małopolskiego Systemu Informacji Turystycznej zaplanowanie wycieczki, weekendu czy urlopu w Małopolsce stanie się łatwiejsze niż do tej pory. W regionie powstała sieć 34 jednostek informacji turystycznej. Placówki objęte systemem zostały uruchomione w Krakowie, Dobczycach, Miechowie, Myślenicach, Olkuszu, Andrychowie, Suchej Beskidzkiej, Wadowicach, Białce Tatrzańskiej, Białym Dunajcu, Rabce-Zdroju, Witowie, Poroninie, Zakopanem, Dąbrowie Tarnowskiej, Tuchowie, Chrzanowie, Oświęcimiu, Trzebini, Bieczu, Krynicy, Limanowej, Nowym Sączu, Sękowej.
Zadaniem MSIT jest dostarczanie kompleksowej i rzetelnej informacji na temat atrakcji turystycznych w Małopolsce, obecnych i nadchodzących wydarzeń kulturalnych oraz bazy turystycznej. Zintegrowany system informacji turystycznej przyczyni się do podniesienia jakości usług i stopnia satysfakcji odwiedzających region gości i przygotowuje Małopolskę na przyjęcie wzmożonego ruchu wynikającego z przyszłorocznych Mistrzostw Europy w piłce nożnej.

– Turysta bez trudu będzie mógł w jednym miejscu zdobyć potrzebne mu informacje np. o godzinach otwarcia muzeów, cenach biletów, dostępnych noclegach czy miejscach, gdzie można dobrze zjeść– mówi marszałek Marek Sowa. Jego zdaniem do tej pory brakowało jednej, spójnej platformy, która umożliwiałaby udzielanie takich informacji. – Każdy turysta dostanie pełen pakiet informacji. Samodzielnie nie będzie musiał niczego sprawdzać ani szukać – dodaje marszałek Sowa.