Przewodnik: Babia Góra, Babiogórski Park Narodowy, Zawoja

Babia Góra o wysokości 1725 m n.p.m. jest najwyższym szczytem Beskidów Zachodnich. Nazywana Królową Beskidów, Orawską Fudżijamą, ale także Matką Niepogody lub Kapryśnicą przyciąga i zachwyca przepięknymi widokami rozpościerającymi się z jej szczytu, urzeka swoim majestatem i tajemniczością. Zapraszamy do zdobycia z nami tej wyjątkowej góry!

Przewodnik: Babia Góra, Babiogórski Park Narodowy, Zawoja

Zamów przewodnika:
Centrum Przewodnictwa
centrumprzewodnictwa@gmail.com

Propozycje pieszych wycieczek górskich:

Babia Góra – najłatwiejsza trasa
Czerwony szlak z przełęczy Krowiarki to najłagodniejsze wejście na Babią Górę - startujemy już z wysokości 1012 m n.p.m. Przechodząc mijamy po kolei piętra roślinności: regiel górny,  piętro kosodrzewiny... by na końcu wejść w piętro hal, gdzie już nic nie przeszkadza nam w podziwianiu rozległych widoków. Od schroniska na Markowych Szczawinach, które znajduje się około 550 m poniżej szczytu, trasa prowadzi łagodnie niebieskim szlakiem wzdłuż Górnego Płaju z powrotem na Przełęcz Krowiarki.

Trasa: Przełęcz Krowiarki - Sokolica - Wołowe Skały (Gówniak) - Babia Góra (Diablak) 1725 m n.p.m. - Przełęcz Brona - Schronisko PTTK Markowe Szczawiny - Przełęcz Krowiarki
Czas trwania wycieczki: 7-8 godzin

Bilet wstępu do Babiogórskiego Parku Narodowego: 5 zł normalny, 2,5 zł ulgowy
Przy schronisku przerwa na posiłek. Możliwość zwiedzania muzeum - Ośrodka Kultury Turystyki Górskiej.

Babia Góra "wyczynowo"
A może by wychodząc na Królową Beskidów trochę bardziej się zmęczyć? Proponujemy szlak prowadzący jedną z beskidzkich perci - Percią Akademików, który podchodzi na szczyt Babiej Góry od najbardziej stromej, północnej strony. Odcinek wyposażony w klamry i łańcuchy na pewno pozostawi po sobie niezapomniane wrażenia.

Trasa: Zawoja Markowa - Schronisko PTTK Markowe Szczawiny - Perć Akademików - Babia Góra (Diablak) - Przełęcz Brona - Schronisko PTTK Markowe Szczawiny - Zawoja Markowa

Czas trwania wycieczki: 7-8 godz.
Bilet wstępu do Babiogórskiego Parku Narodowego: 5 zł normalny, 2,5 zł ulgowy

Propozycje wycieczek po okolicy
D
la tych, którzy Babia Górę wolą oglądać z dołu, przedstawiamy listę ciekawych miejsc w okolicy:

• Mosorny Groń - wyjazd kolejką krzesełkową na Mosorny Groń, na szczycie czas wolny, omówienie panoramy. Zejście niebieskim szlakiem do Zawoi Mosorne obok Wodospadu na Mosornym Potoku
  • Zubrzyca Górna - skansen Orawski Park Etnograficzny
  • Orawka - drewniany kościół pw. św. Jana Chrzciciela