Przewodnik: Pieniny, Szczawnica, Trzy Korony

Jeżeli chcesz zarezerwować termin wycieczki z przewodnikiem-animatorem lub przewodnikiem po Pieninach skontaktuj się z nami:
centrumprzewodnictwa@gmail.com
tel. 733-747-982

Przewodnik: Pieniny, Szczawnica, Trzy Korony

Przewodnik-Animator™ to osoba specjalizująca się w zaangażowanym oprowadzaniu turystów, wydobywająca z grupy potencjał, zainteresowanie, pasję, pobudzająca do aktywnego zwiedzania, uwalniająca w grupie energię. Posiada narzędzia, umiejętności aby robić to skutecznie. W czasie oprowadzania stosuje animacje m.in. słowem, dźwiękiem, grywalizację, fabularyzację. Zapraszamy na wycieczki z
Przewodnikiem-Animatorem™ po Pieninach.

W naszej ofercie:
- wycieczki z przewodnikiem-aniamtorem z zadaniami, questami, rebusami, krzyżówkami, uzupełniankami, naklejkami, konkursami i nagrodami
- wycieczki z przewodnikiem
Trasy wycieczek z przewodnikiem na Trzy Korony w Pieninach
Przykłady zamówionych
usług przewodnickich:
Wycieczka nr 1
Dzień 1.
Spotkanie w Krościenku - Wyjście z Krościenka na Trzy Korony (galeria widokowa) - Góra Zamkowa (wycieczka około 4-5 godz.) - Krościenko, przerwa na lody w Krościenku, spacer po Szczawnicy, zakwaterowanie.

Dzień 2.
Spływ Przełomem Dunajca - Sromowce Wyżne (Kąty) lub Sromoce Niżne - Szczawnica - wyjazd i zjazd kolejką krzesełkową na Palenicę i przejście grzbietem Małych Pienin na Wysoką - najwyższy szczyt Pienin (wycieczka około 5-6 godz.) - powrót na kolację.

Dzień 3.
Zamek w Niedzicy, przeprawa statkiem do Czorsztyna (Przeprawa statkiem „Dunajec” i „Halny” pomiędzy Niedzicą i Czorsztynem. Zwiedzanie ruin zamku w Czorsztynie - przeprawa statkiem do Niedzicy - Kościół UNESCO w Dębnie Podhalańskim (zwiedzanie w przypadku bezdeszczowej pogody) - droga powrotna.

Wycieczka nr 2
Dzień 1.

Przejście z Jaworek przez Wąwóz Homole do bacówki na Bukowinkach - Zwiedzenie cerkwi w Szlachtowej - Zwiedzanie Muzeum Pienińskiego w SzlachtowejZwiedzanie Szczawnicy - Wyjazd na Palenicę kolejką krzesełkową, przejście na Szafranówkę i zjazd z Palenicy do Szczawnicy kolejką krzesełkową.

Dzień 2.
Zwiedzanie zamku w CzorsztyniePrzeprawa statkiem lub gondolą z Czorsztyna do Niedzicy - Zwiedzanie zamku w Niedzicy - Przejście na zaporę - Przejazd do Czerwonego Klasztoru - Zakupy na Słowacji.

Dzień 3.
Zwiedzanie ekspozycji w siedzibie Pienińskiego Parku Narodowego w Kościenku nad Dunajcem - Postój na przeł. Snozka, spacer pod organy Hasiora. Panorama na Tatry - Spacer po Osadzie w Kluszkowcach, m.in. obiekty uratowane przez zalaniem z dna Jeziora Czorsztyńskiego, w tym zespół malowniczych sypańców - Zwiedzanie kościoła UNESCO w Dębnie Podhalańskim - Zwiedzanie sanktuarium MB Gaździny Podhala w Ludźmierzu.

IMG 7497
  IMG 7531
IMG 7588
  IMG 7602
IMG 7663
  IMG 7699
IMG 7876
  IMG 8013

Pieniny, Szczawnica, Trzy Korony z przewodnikiem. Dubantowska Polana nad Wawozem Homole.
Dubantowska Polana nad Wąwozem Homole. Wycieczki z przewodnikiem.

Pieniny, Szczawnica, Trzy Korony z przewodnikiem. Aktywne Zwiedzanie, w poszukiwaniu przygód.
Aktywne zwiedzanie Pienin. Wycieczki z przewodnikiem.

Kolej krzesełkowa ze Szczawnicy na Palenice. Wycieczki z przewodnikiem.
Wyjazd kolejką krzesełkową na Górę Palenicę. Wycieczki z przewodnikiem.

Pieniny, Szczawnica, Trzy Korony z przewodnikiem. Wąwóz Homole.
W Wąwozie Homole. Wycieczki z przewodnikiem.

Przewodnik: Pieniny, Szczawnica, Trzy Korony
Dubantowska Polana nad Wąwozem Homole - Małe Pieniny. Wycieczki z przewodnikiem.

Pieniny to malownicza grupa górska, doskonale nadająca się do zwiedzania w czasie dwu i trzydniowych wycieczek. Bazą dla nich są przede wszystkim najbardziej znane ośrodki turystyczne: Krościenko nad Dunajcem i Szczawnica. Do najczęściej odwiedzanych szczytów Pienińskiego Parku Narodowego należą Trzy KoronySokolica i Góra Zamkowa.

Na trasie wycieczki warto uwzględnić:
Wąwóz HomoleWysokąPalenicęCzorsztynNiedzicęspływ przełomem Dunajca, a po stronie słowackiej Czerwony Klasztor. Tutaj możliwości jest naprawdę wiele. Takiego nagromadzenia "pozytywnych emocji" nie spotkasz nigdzie indziej.
Już teraz zarezerwuj przewodnika dla Twojej wycieczki w Pieniny.

"Rymowane Pieniny" z Przewodnikiem-Animatorem.
"Kto nie był w Tatrach i w Pieninach
ten nie był nigdzie i nic nie widział", (A. Anczyc).
Dzień 1.
Niedzica (zamek, zapora, bacówka), przeprawa statkiem przez Jez. Czorsztyńskie, zamek w Czorsztynie, pawilon PPN w Czorsztynie, Hala Majerz, Góra Wdżar, Kluszkowce (zabudowa zalanego jeziora, sypańce), kościół UNESCO w Dębnie Podhalańskim.

Dzień 2.
Rez. Wąwóz Homole, rez. Biała Woda, cerkiew w Jaworkach, Szczawnica (uzdrowisko i spacer po granicy państwa, pawilon PPN) - Krościenko nad Dunajcem (wystawa PPN).

Tematy poruszane w czasie wycieczek po Pieninach.
"Jeden z najpiękniejszych widoków jaki tylko Szwajcaria wystawić jest zdolna", (S. Goszczyński).
Śladami XIX-wiecznych podróżników przez Pieniny.

"Kiedy nadchodzi pora zbliżającej się podróży, dziwna jakaś niecierpliwość pierś przepełnia... jakież dopiero wzruszenia, gdy się ujrzy z daleka gór szczyty", (E. Kronbach).
Panoramy pienińskie w pełnej krasie.

"Latem skoro świt wychodziła z swego klasztoru i z lipową laseczką w ręku przez góry szła do Pienin...".
Święta Kinga w legendarnych opowieściach.

"Prawdziwa historia Jury Janosika i Tomasza Uhorczika".
Sztuka "urabiania" historii na własne potrzeby.

"Więc do czekana sam król się przyłożył,
I ów wiekami kamień niespożyty,
Jest na Pioninach od króla rozbity,
Bo ciął i przeciął - a łomem szerokim,
Zbiegły się wody po Tatrów krajec,
I opadł Dunaj - a został Dunajec", (W. Pol).
O tym jak powstały Pieniny i przełom Pieniński.

"Zawroty Dunajca są tak nagłe, iż nieraz leci łódka wprost
ku pionowej ścianie i grozi niby rozbiciem", (W. Pol).
O flisakach pienińskich i historii spływu Dunajcem.

"Sławę Tatrów i Pionin roznieśli po kraju ci, co u zdrojowisk Krynicy i Szczawnicy szukali ratunku",(W. Pol).
O atrakcjach w miejscowościach położonych u stóp Pienin.

"Kto chce mieć piękną żonę - mówiono - idzie do Lubowli,
Kto chce mieć posag - idzie do Gniazd", (spiskie powiedzenie).
O miejscowych zwyczajach, obyczajach i życiu codziennym.

A na koniec kilkakrotnie cytowany
"W góry! w góry, miły bracie! Tam swoboda czeka na cię." (W. Pol).

centrumprzewodnictwa@gmail.com
tel. 733-747-982