Przewodnik: Pieniny, Szczawnica, Trzy Korony

Przewodnik-Animator™ to przygotowane dla grup szkolnych z 1-6 klasy wycieczki w Pieninach i Beskidzie Sądeckim. Decyduje kolejność rezerwacji.

W pierwszej kolejności przyjmujemy zgłoszenia na wycieczki z przewodnikiem-animatorem. Istnieje możliwość rezerwacji usług przewodnika w przypadku wolnych terminów.

Zamawianie Przewodnika-Animatora™ Pieniny, Beskid Sądecki:
centrumprzewodnictwa@gmail.com, tel. 733-747-982

Wierzymy i wiemy, że czas jaki przeznaczamy na inspirację i rozwój w młodym wieku, będzie miał wpływ na nasze zachowania przez całe życie! Takim doskonałym momentem może być czas wycieczki. Chcemy pokazać dzieciom, że zwiedzanie, poznawanie może być twórcze, przyjemne, radosne. Podróżowanie może poszerzać horyzonty, dodawać sił, rozwijać, uczyć dobrych nawyków… ale nie musi. Zwiedzanie może zniechęcać, nudzić, odbierać siły witalne. Nie chcemy nudnych wycieczek dla dzieci, dlatego zadajemy pytanie, co zrobić aby to doświadczenie było inspiracją, aby uczyło poprzez zabawę i zdobywanie osiągnięć? Szukamy odpowiedzi, uczmy się, rozwijamy projekt, aby wycieczka była dla dzieci wspaniałym doświadczeniem.

Przewodnik: Pieniny, Szczawnica, Trzy Korony

Przewodnik-Animator™ to projekt wycieczek w czasie których przewodnik w zaangażowany i ciekawy sposób oprowadza turystów, wydobywa z grupy potencjał, zainteresowanie, pasję, pobudza do działania, uwalnia w grupie energię. Posiada narzędzia, umiejętności aby robić to skutecznie. W czasie oprowadzania stosuje animacje m.in. słowem, dźwiękiem, grywalizację, fabularyzację.

Trasy wycieczek z przewodnikiem na Trzy Korony w Pieninach
Przykłady zamówionych
usług przewodnickich:
Wycieczka nr 1
Dzień 1.
Spotkanie w Krościenku - Wyjście z Krościenka na Trzy Korony (galeria widokowa) - Góra Zamkowa (wycieczka około 4-5 godz.) - Krościenko, przerwa na lody w Krościenku, spacer po Szczawnicy, zakwaterowanie.

Dzień 2.
Spływ Przełomem Dunajca - Sromowce Wyżne (Kąty) lub Sromoce Niżne - Szczawnica - wyjazd i zjazd kolejką krzesełkową na Palenicę i przejście grzbietem Małych Pienin na Wysoką - najwyższy szczyt Pienin (wycieczka około 5-6 godz.) - powrót na kolację.

Dzień 3.
Zamek w Niedzicy, przeprawa statkiem do Czorsztyna (Przeprawa statkiem „Dunajec” i „Halny” pomiędzy Niedzicą i Czorsztynem. Zwiedzanie ruin zamku w Czorsztynie - przeprawa statkiem do Niedzicy - Kościół UNESCO w Dębnie Podhalańskim (zwiedzanie w przypadku bezdeszczowej pogody) - droga powrotna.

Wycieczka nr 2
Dzień 1.

Przejście z Jaworek przez Wąwóz Homole do bacówki na Bukowinkach - Zwiedzenie cerkwi w Szlachtowej - Zwiedzanie Muzeum Pienińskiego w SzlachtowejZwiedzanie Szczawnicy - Wyjazd na Palenicę kolejką krzesełkową, przejście na Szafranówkę i zjazd z Palenicy do Szczawnicy kolejką krzesełkową.

Dzień 2.
Zwiedzanie zamku w CzorsztyniePrzeprawa statkiem lub gondolą z Czorsztyna do Niedzicy - Zwiedzanie zamku w Niedzicy - Przejście na zaporę - Przejazd do Czerwonego Klasztoru - Zakupy na Słowacji.

Dzień 3.
Zwiedzanie ekspozycji w siedzibie Pienińskiego Parku Narodowego w Kościenku nad Dunajcem - Postój na przeł. Snozka, spacer pod organy Hasiora. Panorama na Tatry - Spacer po Osadzie w Kluszkowcach, m.in. obiekty uratowane przez zalaniem z dna Jeziora Czorsztyńskiego, w tym zespół malowniczych sypańców - Zwiedzanie kościoła UNESCO w Dębnie Podhalańskim - Zwiedzanie sanktuarium MB Gaździny Podhala w Ludźmierzu.

IMG 7497
  IMG 7531
IMG 7588
  IMG 7602
IMG 7663
  IMG 7699
IMG 7876
  IMG 8013

Pieniny, Szczawnica, Trzy Korony z przewodnikiem. Dubantowska Polana nad Wawozem Homole.
Dubantowska Polana nad Wąwozem Homole. Wycieczki z przewodnikiem.

Pieniny, Szczawnica, Trzy Korony z przewodnikiem. Aktywne Zwiedzanie, w poszukiwaniu przygód.
Aktywne zwiedzanie Pienin. Wycieczki z przewodnikiem.

Kolej krzesełkowa ze Szczawnicy na Palenice. Wycieczki z przewodnikiem.
Wyjazd kolejką krzesełkową na Górę Palenicę. Wycieczki z przewodnikiem.

Pieniny, Szczawnica, Trzy Korony z przewodnikiem. Wąwóz Homole.
W Wąwozie Homole. Wycieczki z przewodnikiem.

Przewodnik: Pieniny, Szczawnica, Trzy Korony
Dubantowska Polana nad Wąwozem Homole - Małe Pieniny. Wycieczki z przewodnikiem.

Pieniny to malownicza grupa górska, doskonale nadająca się do zwiedzania w czasie dwu i trzydniowych wycieczek. Bazą dla nich są przede wszystkim najbardziej znane ośrodki turystyczne: Krościenko nad Dunajcem i Szczawnica. Do najczęściej odwiedzanych szczytów Pienińskiego Parku Narodowego należą Trzy KoronySokolica i Góra Zamkowa.

Na trasie wycieczki warto uwzględnić:
Wąwóz HomoleWysokąPalenicęCzorsztynNiedzicęspływ przełomem Dunajca, a po stronie słowackiej Czerwony Klasztor. Tutaj możliwości jest naprawdę wiele. Takiego nagromadzenia "pozytywnych emocji" nie spotkasz nigdzie indziej.
Już teraz zarezerwuj przewodnika dla Twojej wycieczki w Pieniny.

"Rymowane Pieniny" z Przewodnikiem-Animatorem.
"Kto nie był w Tatrach i w Pieninach
ten nie był nigdzie i nic nie widział", (A. Anczyc).
Dzień 1.
Niedzica (zamek, zapora, bacówka), przeprawa statkiem przez Jez. Czorsztyńskie, zamek w Czorsztynie, pawilon PPN w Czorsztynie, Hala Majerz, Góra Wdżar, Kluszkowce (zabudowa zalanego jeziora, sypańce), kościół UNESCO w Dębnie Podhalańskim.

Dzień 2.
Rez. Wąwóz Homole, rez. Biała Woda, cerkiew w Jaworkach, Szczawnica (uzdrowisko i spacer po granicy państwa, pawilon PPN) - Krościenko nad Dunajcem (wystawa PPN).

Tematy poruszane w czasie wycieczek po Pieninach.
"Jeden z najpiękniejszych widoków jaki tylko Szwajcaria wystawić jest zdolna", (S. Goszczyński).
Śladami XIX-wiecznych podróżników przez Pieniny.

"Kiedy nadchodzi pora zbliżającej się podróży, dziwna jakaś niecierpliwość pierś przepełnia... jakież dopiero wzruszenia, gdy się ujrzy z daleka gór szczyty", (E. Kronbach).
Panoramy pienińskie w pełnej krasie.

"Latem skoro świt wychodziła z swego klasztoru i z lipową laseczką w ręku przez góry szła do Pienin...".
Święta Kinga w legendarnych opowieściach.

"Prawdziwa historia Jury Janosika i Tomasza Uhorczika".
Sztuka "urabiania" historii na własne potrzeby.

"Więc do czekana sam król się przyłożył,
I ów wiekami kamień niespożyty,
Jest na Pioninach od króla rozbity,
Bo ciął i przeciął - a łomem szerokim,
Zbiegły się wody po Tatrów krajec,
I opadł Dunaj - a został Dunajec", (W. Pol).
O tym jak powstały Pieniny i przełom Pieniński.

"Zawroty Dunajca są tak nagłe, iż nieraz leci łódka wprost
ku pionowej ścianie i grozi niby rozbiciem", (W. Pol).
O flisakach pienińskich i historii spływu Dunajcem.

"Sławę Tatrów i Pionin roznieśli po kraju ci, co u zdrojowisk Krynicy i Szczawnicy szukali ratunku",(W. Pol).
O atrakcjach w miejscowościach położonych u stóp Pienin.

"Kto chce mieć piękną żonę - mówiono - idzie do Lubowli,
Kto chce mieć posag - idzie do Gniazd", (spiskie powiedzenie).
O miejscowych zwyczajach, obyczajach i życiu codziennym.

A na koniec kilkakrotnie cytowany
"W góry! w góry, miły bracie! Tam swoboda czeka na cię." (W. Pol).

centrumprzewodnictwa@gmail.com
tel. 733-747-982