Przewodnik po Skamieniałym Mieście w Ciężkowicach

Skamieniałe Miasto to grupa fantazyjnie ukształtowanych form skalnych, tworzących przysłowiowe „miasto zamienione w kamień”. Miejsce to jest bardzo chętnie odwiedzane przez liczne grupy – wycieczki zorganizowane oraz indywidualnych turystów. Dostępność miejsca i atrakcyjność sprawiają, że jest ono jedną z największych przyrodniczych atrakcji Małopolski.

Jeżeli chcesz zarezerwować termin wycieczki z przewodnikiem po rezerwacie Skamieniałe Miasto i Pogórzu Ciężkowickim, prosimy o kontakt:
centrumprzewodnictwa@gmail.com
tel. 733747982
www.skamienialemiasto.pl/wynajmij-przewodnika/

Propozycje dla grup zorganizowanych

Od Czarownicy do Wąwozu Czarownic
Czas zwiedzania: 2-3 godz.
Trasa przejścia: Parking przy wejściu do rezerwatu Skamieniałe Miasto, Czarownica, Ratusz, Grunwald, Tajemnicza Szczelina, Źródło Zdrowej Wody, Wąwóz Harcerzy, Warownia Dolna i Górna, Orzeł, Pieczarki, Jajo Żółwia, Piekiełko, Borsuk, Pustelnia, Piramidy, Lisi Wąwóz, Aligator, Pustelnia, Baszta Paderewskiego, Cyganka (Sfinks), Grzybek, Skałka z Krzyżem, Wąwóz Czarownic.
Informacje praktyczne: Jedyne miejsce gdzie można rozpalać ognisko na terenie rezerwatu to Wąwóz Harcerzy.

Skamieniałe Miasto – Ciężkowice – Kąśna Dolna

Czas trwania wycieczki: 4-5 godz.
Trasa przejścia: Parking przy wejściu do rezerwatu, Czarownica, Ratusz, Grunwald, Tajemnicza Szczelina, Źródło Zdrowej o kontakt: Wody, Wąwóz Harcerzy, Warownia Dolna i Górna, Orzeł, Pieczarki, Jajo Żółwia, Piekiełko, Borsuk, Pustelnia, Piramidy, Lisi Wąwóz, Aligator, Pustelnia, Baszta Paderewskiego, Cyganka (Sfinks), Grzybek, Skałka z krzyżem, przejście do Wąwozu Czarownic. Zwiedzanie Ciężkowic, zabytkowe domy z podcieniami, ratusz, kapliczka św. Floriana, kościół pw. św. Andrzeja, *Muzeum Przyrodnicze im. K. i W. Tomków, (przejazd-przejście), dwór w Kąśnej Dolnej, *Muzeum I. J. Paderewskiego, przejście Szlakiem Rozrzuconych Nutek.
* Zwiedzanie muzeum nie jest wliczone w cenę usługi przewodnickiej. Rezerwacji należy dokonywać osobiście.

Informacje praktyczne:

Muzeum I.J. Paderewskiego w Kąśnej Dolnej jest czynne: poniedziałek – piątek w godzinach 10:00 do 16:00, soboty i niedziele w godzinach 12:00 do 17:00.

Muzeum Przyrodnicze im. K. i W. Tomków w Ciężkowicach.
Lokalizacja, ul. 3 Maja 4, 33-190 Ciężkowice.
Godziny zwiedzania:
- w miesiącach od maja do września muzeum czynne jest w dniach od poniedziałku do niedzieli w godzinach od 9.00 do 16.00.
- w miesiącach od października do kwietnia muzeum czynne w dniach od poniedziałku do piątku, w godzinach od 9.00 do 15.00.
Ceny biletów:
Bilet ulgowy 5 zł, normalny 8 zł, 1 zł bilet dla opiekuna grupy.
30 zł przewodnik po muzeum.

Przewodnik po Skamieniałym Mieście w Ciężkowicach

Propozycje wycieczek autokarowych po najbliższej okolicy:

• Izba regionalna Grociarnia w Jastrzębi, wycieczka do skały Wieprzek,
  • Cmentarze z I wojny światowej w Staszkówce i na Pustkach w Łużnej,
  • Bobowa, dwór w Jeżowie, Skansen pszczelarstwa w Stróżach,
  • Tuchów, sanktuarium MB Tuchowskiej,
  • Tarnów, Śladami wybitnych tarnowian, Tarnów przez duże T.
  • Jamna, Zakliczyn, Melsztyn, Czchów, Rożnów,
  • Warsztaty pieczenia chleba u pani Danuty Kostrzyńskiej w Jastrzębiej,
  • Szlakami tematycznymi:
    Szlakiem Architektury Drewnianej,
    Szlakiem Skalnej Rzeźby,
    Szlakiem pielgrzymkowym,
    Szlakiem cmentarzy z I wojny światowej,
    Szlakiem rabacji galicyjskiej

Więcej na temat Skamieniałego Miasta w Ciężkowicach na stronie www.skamienialemiasto.pl