Ratusz w Tarnowie - historia w centrum

Tarnowskie zabytki skrywają wiele niepospolitych historii o ludziach, wydarzeniach i miejscach. Wśród nich jedną z najbardziej rozpoznawalnych budowli jest Ratusz, w którego wnętrzach znajdziemy wiele cennych, często unikatowych obiektów. Prezentowana poniżej galeria to co najmniej 10 powodów, dla których warto odwiedzić nową ekspozycję muzealną.

Ratusz w Tarnowie - historia w centrumRatusz w Tarnowie - historia w centrum

Warto zobaczyć:

- Portret Bohdana Chmielnickiego z XVII w., który posłużył do charakteryzacji aktora Bohdana Stupki wcielającego się w postać Chmielnickiego w filmie „Ogniem i mieczem”.

- Jeden z najwyższych w Polsce kielichów, zdobiony personifikacjami 12 miesięcy. Zachowało się tylko trzy tego typu kielichy na świecie.

- Zegar w wieży ratuszowej jest jednym z najstarszych działających zegarów wieżowych w Polsce. Pochodzi z końca XVII stulecia i by mógł wskazywać czas musi być codziennie nakręcany.

- Renesansowa attyka (w typie polskim) na tarnowskim Ratuszu pochodzi z II poł. XVI w. i jest druga w Polsce – po attyce na Sukiennicach w Krakowie, na której zresztą była wzorowana.

- Chiński bucik królowej Marysieńki Sobieskiej z II poł. XVII w. Prawdopodobnie został on zdobyty w czasie Odsieczy Wiedeńskiej (1683 r.) i podarowany jej przez cesarzową Eleonorę, żonę cesarza austriackiego Leopolda I Habsburga. (październik)

- Kabat - dawne więzienie gdzie przetrzymywano przestępców. Obecnie widoczny od strony północnej Ratusza z poziomu płyty rynku

- Zegar z XVIII w. wykonany przez gdańskiego mistrza Beniamina Zolla. Jest to zegar wiszący, z kolistą tarcza i z jedną wskazówką. W Polsce znajdują się jedynie dwa tego typu zegary.

- Portret Barbary z Duninów Sanguszkowej z XVIII wieku, żony Pawła Sanguszki namalowany ręką samego mistrza Marcella Bacciarellego – nadwornego portrecisty króla Stanisława Augusta Poniatowskiego.

- Wazy dekoracyjne z XVIII w. wykonane w Anglii w manufakturze Josiaha Wedgwood’a. Tego typu naczynia świadczyły o zamożności jak i o wysokim smaku artystycznym zamawiającego. Prezentowana kolekcja stanowi rzadkość, także ze względu na ilość zachowanych naczyń.

- Zdobiony widokami miast portowych serwis kawowy z pocz. XVIII stulec
ia. Pochodzi z najstarszej europejskiej manufaktury porcelany w Miśni.

Ratusz w Tarnowie - historia w centrum

Informacje praktyczne.

Muzeum czynne:

środa, piątek 9.00 – 15.00

wtorek, środa 9.00 – 17.00

sobota, niedziela 10.00 – 14.00 (niedziela wstęp wolny – nie dotyczy wejścia na wieżę)

poniedziałek – nieczynne

Ostatni zwiedzający są wpuszczani na ekspozycję 30 min. przed zamknięciem.

Ceny biletów:

Bilet normalny 5zł

Bilet ulgowy 3 zł

Bilet rodzinny (do 5 osób) 10zł

Karnet normalny 8 zł

Karnet ulgowy 4 zł

Karnety umożliwiają wejście do trzech oddziałów Muzeum Okręgowego na terenie miasta Tarnowa.

Bilet na wieżę 10zł (dostępna okresowo, płatne również w niedzielę)

Opłata za przewodnika 40 zł

Grupy zorganizowane chcące skorzystać z przewodnika lub wejść na wieżę, proszone są o wcześniejszy kontakt. W muzeum można skorzystać z toalety i szatni. Fotografowanie (bez flesza) i kamerowanie nie podlega opłacie.

KONTAKT:

Oddział – Ratusz