Space Station I w obserwatorium astronomicznym Rzepienniku

W dniu 10 sierpnia o godzinie 17.00 Stowarzyszenie Astronomia Nova (www.astronomianova.org) serdecznie zaprasza na spotkanie związane z tematyką podboju kosmosu "Space Station I", które w tym roku odbędzie się w nowo-powstającym prywatnym obserwatorium im. Św. Jadwigi Królowej w Rzepienniku Biskupim.

Space Station I w obserwatorium astronomicznym Rzepienniku
zaprasza na spotkanie związane z tematyką podboju kosmosu "Space StationI", które w tym roku odbędzie się w nowo-powstającym prywatnym obserwatorium im. Św. Jadwigi Królowej w Rzepienniku Biskupim.

Organizatorzy przygotowali kilka krótkich wykładów na temat obserwatorium, życia we Wszechświecie i możliwości pracy w sektorze kosmicznym. Po przerwie kawowej odbędzie się projekcja archiwalnych filmów ze stacji MIR, następnie z komputera każdy chętny będzie mógł wycelować w niebo czaszą radioteleskopu
RT-9.

Po wspólnej kolacji przy ognisku najbardziej wytrwali będą mogli obserwować nocne niebo i roje Perseidów.

Program spotkania:
17:00 - wprowadzenie
17:30 - wykłady w głównym budynku obserwatorium
19:00 - przerwa kawowa
19:30 - akcja "celujemy w niebo"
20:30 - projekcja archiwalnych filmów ze stacji MIR
22:00 - ognisko i obserwacje nieba