Wycieczka z przewodnikiem na Słowacji - Jaskinia Bielańska, Szczyrbskie Pleso, Kieżmark, Stara Lubowla, Lewocza

Słowacja to kraj, w którym ponad 60 % powierzchni zajmują góry. Przepiękne panoramy, cenne zabytki oraz ciekawe pod względem przyrodniczym miejsca na pewno zadowolą każdego. Odwiedzając Tatry, Zakopane i Pieniny warto chociaż na jeden lub dwa dni wyjechać na Słowację. Tutaj możliwości jest bardzo wiele, oto niektóre z nich.

Pieniny, Szczawnica, Trzy Korony z przewodnikiem. Tatry.

Zamawianie przewodnika:
Centrum Przewodnictwa
centrumprzewodnictwa@gmail.com
tel. 733 747 982

• Jaskinia Bielańska, największa jaskinia udostępniona w Tatrach. Należy do pierwszych jaskiń w Europie oświetlanych światłem elektrycznym. Na trasie zwiedzania, która ma 1370 m przez 70 minut pokonuje się 860 schodów pośród ciekawych stalagmitów, stalaktytów i stalagnatów.
  • Szczyrbskie Pleso to drugie co do wielkości jezioro w Tatrach Słowackich znajdujące się na wysokości 1346 m n.p.m. Wokół jeziora rozwinął się kurort i ośrodek sportów zimowych. Dzięki dobrej dostępności często odwiedzane przez turystów.
  • Kieżmark to jedno z miast dawnego Spisza, położone u stóp Tatr. Warto tu odwiedzić późnogotycki zamek, drewniany kościół artykularny wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO czy gotycki kościół św. Krzyża z renesansową dzwonnicą.
  • Zamek Lubowelski, wznoszący się nad Starą Lubowlą to dawna siedziba starostwa spiskiego utworzonego z terenów zastawionych podczas tak zwanego zastawu spiskiego. Tu też ukryte były polskie skarby koronacyjne. Będąc w pobliżu zamku warto odwiedzić również skansen budownictwa ludowego.
  • Lewocza - miasto z zachowanym układem urbanistycznym i murami obronnymi. Znajduje się tu drugi co do wielkości gotycki kościół na Słowacji - pw. Świętego Jakuba wraz z najwyższym gotyckim ołtarzem na świecie.
  • Zamek Spiski, znajdujący na wschodnim krańcu Spisza jest jednym z największych kompleksów zamkowych w postaci ruin w Europie. Wraz z innymi zabytkami kulturalnymi okolicy (Kapituła Spiska, Spiskie Podgrodzie) został wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO.