Z przewodnikiem nie tylko w kieszeni

Z Przewodnikiem nie tylko w kieszeni W 2009 roku dwukrotnie koordynowaliśmy akcją na terenie rezerwatu "Skamieniałe Miasto z przewodnikiem..." w ramach której turyści mogli dokładniej poznać to miejsce. Celem akcji było zwrócenie uwagi przyjezdnych nie tylko na osobliwości rezerwatu, ale również na historię, kulturę i tradycje całego regionu - pokazanie, że Pogórza Karpackie są miejscem wartymi odwiedzenia, pełnym ciekawych zakątków. W akcji "Skamieniałe Miasto z przewodnikiem" wzięło udział ponad 700 osób.

Sposób na promocję wiedzy a regionie.

Z przewodnikiem nie tylko w kieszeni

Wiele z nich to przypadkowi turyści - którzy właśnie zatrzymali się na parkingu przy wejściu do rezerwatu i zachęceni informacjami na stoisku dołączyli do grupy idącej z przewodnikiem. Inni to miejscowi, którzy byli tu wiele razy - ale tak naprawdę o wielu rzeczach dowiedzieli się po raz pierwszy. Było i wielu takich, którzy dowiedzieli się o prowadzonej akcji ze strony pogorza.pl i rezerwat w Ciężkowicach uczynili celem swej wycieczki. Wielu z nich zapewniło, że wróci tu na pewno. Rozmowy z uczestnikami utwierdziły nas w celowości prowadzonych akcji - jak podkreślali niektórzy - pozwalają one odkryć ciekawe miejsca na terenach pozornie mało interesujących. Pojawiały się też pytania odnośnie terminów i miejsc następnych akcji, co będzie zobaczymy - na pewno o wszystkim będziemy informować na naszej stronie. We wrześniu w czasie Święta Fasoli prowadziliśmy punkt informacji o regionie, a październiku zorganizowaliśmy akcję „Z przewodnikiem...” po Bobowej. Pomimo bardzo złej pogody w akcji wzięło udział ponad 30 osób. W roku 2010 planujemy zorganizowanie stoisk informacji turystycznej w różnych miejscach regionu, również akcja „Z przewodnikiem...” prowadzona będzie zarówno na terenie rezerwatu Skamieniałe Miasto jak i w miejscach wartych dokładniejszego poznania. Zapraszamy do udziału w kolejnych edycjach akcji.