Słowackie skarby – Nitra i jej atrakcje

Jest jednym z najpiękniejszych miast, jakimi może się pochwalić Słowacja, a wycieczki po jej terenie to wspaniała przygoda i lekcja historii zarazem. Długa i burzliwa historia nadała Nitrze wyjątkowy charakter, a jej zabytki robią ogromne wrażenie na turystach. Na które z nich warto zwrócić uwagę?

Nitra – dlaczego warto odwiedzić te słowacką atrakcję?

Jednym z tych obiektów, którymi może oczarować gości Nitra, jest tutejszy zamek. W skład tego górującego nad miastem kompleksu wchodzi rezydencja biskupów, katedra oraz system umocnień. Sama katedra może się pochwalić ciekawymi reliktami XII-wiecznej bazyliki oraz barokowym wystrojem, w którym na wyróżnienie zasługuje ołtarz główny z rzeźbą przedstawiającą zdjęcie Chrystusa z krzyża. W mieście tym warto również zwiedzić Muzeum Nitry, w którym prezentowana jest ciekawa kolekcja przedmiotów, odkrytych w trakcie prac archeologicznych, prowadzonych na terenie całego kraju. Do najciekawszych kolekcji, z jakimi można się tu spotkać, zalicza się zbiór monet z Orawy oraz kolekcja bizantyjskich figurek. W tym muzeum czeka również tak cenny eksponat, jakim jest neolityczna „Morawska Wenus” – statuetka wykonana z kości mamuta, uznawana za jedno z najcenniejszych znalezisk archeologicznych na terenie Słowacji.

A co z innymi atrakcjami? W czasie spaceru po terenie Nitry warto zwiedzić tutejszą synagogę z początków XX wieku, warto też zajrzeć na teren zespołu klasztornego pijarów. To ciekawy, barokowy kompleks, którego najbardziej charakterystycznym elementem są kościelne wieże. Nitra może się też pochwalić Kalwarią, znaną z kościoła Matki Boskiej, stacji Drogi Krzyżowej oraz z kaplicy św. Krzyża. Więcej interesujących artykułów z pomysłami na ciekawe wycieczki, znajdziesz w serwisie https://www.nakoncuswiata.pl/.

Nitra to ciekawy ośrodek miejski, do którego w czasie wędrówek po Słowacji z pewnością warto zajrzeć. Polskie biura podróży, dla których zachodnia część tego kraju jest wielkim wyzwaniem, coraz chętniej urządzają wycieczki w rejon tego miasta. Czy warto brać w nich udział? Tak, gdyż Nitra każdego z nas może zaskoczyć swym pięknem oraz cennymi zabytkami.