Dlaczego warto mieć ze sobą kuchenkę turystyczną na każdej wycieczce?

Wybierając kuchenkę turystyczną, należy wziąć pod uwagę wiele kryteriów, takich jak częstotliwość użytkowania, moc, liczba użytkowników, waga, wielkość, sposób ogrzewania itp.

Kuchenki turystyczne – to warto wiedzieć

Dlatego przed wyborem kuchenki turystycznej należy zapoznać się z różnymi paliwami. Mogą być one czynnikiem wpływającym na ostateczny wybór kuchenki turystycznej.

Istnieją 4 główne rodziny kuchenek turystycznych rozpatrywanych pod kątem zasilania, a są to:

• kuchenki turystyczne gazowe, gdzie paliwem jest gaz przechowywany w formie płynnej w kartuszu. Gaz ten to często butan, propan lub izobutan,
  • kuchenki zasilane benzyną (płynna lub wielopaliwowa). Benzyna to paliwo płynne przechowywane w butli. Paliwem tym może być benzyna C lub benzyna bezołowiowa (95|98), olej lampowy, parafina lub olej napędowy. Kuchenki turystyczne wielopaliwowe są przystosowane do używania paliwa płynnego lub gazu,
  • kuchenki na alkohol, gdzie paliwem jest alkohol w postaci płynnej lub stałej,
  • kuchenki turystyczne na drewno, które są przeznaczone do spalania drewna w celu wytworzenia energii.

Gazowe kuchenki turystyczne

Zdecydowanie najczęściej spotykane są kuchenki turystyczne gazowe. Są one wyjątkowo niezawodne, mało wymagające i łatwe w obsłudze. Decydując się na turystyczną kuchenkę gazową, należy zaopatrzyć się również w kartusz. Na rynku dostępne są kartusze z gwintem, kartusze przebijane i kartusze Easy Clic. Należy zauważyć, że gaz pod ciśnieniem nie radzi sobie dobrze z niskimi temperaturami. Obsługa konwencjonalnej kuchenki gazowej w temperaturach poniżej zera jest prawie niemożliwa, chyba że użyjemy specjalnych wkładów, takich jak wkłady na izobutan i propan.

Turystyczne kuchenki na benzynę

Kuchenki na benzynę lub kuchenki wielopaliwowe mają niezaprzeczalne dodatnie atrybuty, ponieważ paliwo jest dostępne wszędzie, gdziekolwiek się znajdujemy.

Niezależnie od tego, czy jest to benzyna C dedykowana wyłącznie do kuchenki, czy po prostu paliwo do samochodu, kuchenka będzie działać. Sprawdzi się również w przypadku parafiny lub oleju do lamp. Paliwo jest przechowywane w pojemniku i podawane pod ciśnieniem przez wbudowaną pompę do zdalnego palnika. Ten typ kuchenki jest szeroko stosowany podczas długich podróży i wypraw w regionach polarnych i wysokich górach. Kuchenki na benzynę polecane są dla większych grup, gdyż ich stabilność pozwala przygotowywać duże posiłki. Przy kilku osobach łatwo jest też podzielić palnik na jedną stronę, a zbiorniki na paliwo na drugą. Wydajność tego typu sprzętu jest bardzo dobra, nawet w niskich temperaturach.

Kuchenki turystyczne wielopaliwowe

W kuchenkach wielopaliwowych można stosować paliwo płynne (benzyna C, SP95, SP98, Diesel …), ale także gaz z wkładami zgodnymi z normami EN417. Jest to niezaprzeczalna zaleta, ponieważ można wybierać pomiędzy 2 paliwami, z których każde ma swoje zalety. Jeśli wybieramy się w wysokie góry i/lub bardzo niskie temperatury możemy użyć paliwa płynnego, w przeciwnym razie możemy użyć gazu.

Kuchenki turystyczne zasilane alkoholem

Kuchenki na alkohol są najprostsze w obsłudze i najłatwiejsze w produkcji. Są też z reguły tańsze i bardziej trwałe. Są one jednak znacznie mniej wydajne niż kuchenki gazowe czy benzynowe. Alkohol może być stosowany w każdej temperaturze, nawet ujemnej.

Jeśli wybrałeś już własną kuchenkę turystyczną to warto znaleźć ciekawe miejsce na wycieczkę – możesz odwiedzić np. Góry Stołowe w Sudetach, a dzięki swojej kuchence nie będziesz musiał obawiać się o ciepły prowiant na górskim szlaku.

Kuchenki turystyczne – podsumowanie artykułu

Jeśli używamy wybranego typu kuchenki turystycznej za granicą, musimy pomyśleć o transporcie i dostawie paliwa. Jeśli jesteśmy sami, wystarczy mały palnik gazowy, natomiast jeśli jesteśmy w grupie to większa turystyczna kuchenka gazowa z nabojem będzie o wiele bardziej wydajna i przede wszystkim stabilniejsza.