Jakie są najbardziej ruchliwe lotniska na świecie?

Czy kiedykolwiek spóźniłeś się na lot i zmagałeś się z niekończącymi się korytarzami i ruchomymi schodami, które musisz pokonać, aby dotrzeć do swojej bramki?

Największe lotniska na świecie sprawiają wrażenie, jakbyś przechodził przez całe miasto, kiedy jesteś w środku. Obecnie największe lotniska stają się również najbardziej ruchliwymi lotniskami na świecie.

Ponieważ lotniska są coraz bardziej ruchliwe, rozbudowują się, aby pomieścić wszystkich pasażerów. We wrześniu 2019 roku w Pekinie, w Chinach, zostało otwarte największe lotnisko na świecie (na podstawie wielkości powierzchni). Międzynarodowy port lotniczy Beijing Daxing jest w stanie obsłużyć ponad 100 milionów pasażerów rocznie.

Co dobre dla pasażerów, nie muszą oni się martwić o dostanie się do swojej bramki. Architekci wzięli te kwestie pod uwagę w swoich projektach i zrównoważyli zarówno wielkość, jak i wygodę. Architekt, który zaprojektował nowe lotnisko w Pekinie, Zaha Hadid, stworzyła futurystyczny projekt w kształcie rozgwiazdy, ułatwiając pasażerom dotarcie do bramki w mniej niż 8 minut.

Od Azji po Amerykę, największe lotniska na świecie są tak gigantyczne, że zasługują na własny kod pocztowy. Te ogromne lotniska mają swoje własne hotele, spa, restauracje i centra handlowe. Są one naprawdę czymś więcej niż tylko miejscem, w którym się lata.

Powiązany temat, z którym zalecamy się zapoznać: Lotnisko w Zielonej Górze notuje coraz większy ruch pasażerów

Jakie są najbardziej ruchliwe lotniska na świecie?

Największe lotniska nie zawsze są najbardziej ruchliwe, i odwrotnie. Większość lotnisk, które znajdują się na szczycie listy najbardziej ruchliwych, nie znajduje się na liście największych lotnisk. Najbardziej ruchliwe lotnisko na świecie w ciągu ostatnich 20 lat, Hartsfield-Jackson Atlanta Airport, nie pojawiło się na liście największych lotnisk. A jednak obsługuje ono ponad 107 milionów pasażerów rocznie.

Oto nasza lista najbardziej ruchliwych lotnisk na świecie:

1. Lotnisko Hartsfield-Jackson Atlanta (Atlanta, USA)

2. Międzynarodowy Port Lotniczy Pekin (Pekin, Chiny)

3. Międzynarodowy port lotniczy Los Angeles (Los Angeles, Stany Zjednoczone)

4. Port lotniczy Tokio-Haneda (Tokio, Japonia)

5. Międzynarodowy port lotniczy w Dubaju (Dubaj, Zjednoczone Emiraty Arabskie)

6. Międzynarodowy port lotniczy O’Hare (Chicago, Stany Zjednoczone)

7. Port lotniczy Londyn Heathrow (Londyn, Zjednoczone Królestwo)

8. Międzynarodowy port lotniczy Pudong w Szanghaju (Szanghaj, Chiny)

9. Międzynarodowy port lotniczy w Hongkongu (Hongkong, Chiny)

10. Port lotniczy Charles de Gaulle (Paryż, Francja)