Daj się zaskoczyć Maroko i wybierz się tam na narty!

Choć Maroko kojarzone jest przede wszystkim z nadmorskimi kurortami oraz pustynnymi krajobrazami, biura podróży coraz chętniej urządzają wyjazdy narciarskie na teren tego kraju.

Maroko również dla narciarzy

W tym afrykańskim państwie miłośnicy sportów zimowych mogą liczyć na świetne warunki, a miejsc przyciągających odpowiednią infrastrukturą jest tu coraz więcej. W jakich regionach mogą aktywnie spędzać czas ci turyści, dla których możliwość jazdy na nartach jest podstawą udanego wypoczynku?

Góry Atlas stały się terenem atrakcyjnym dla narciarzy już w latach 30. XX wieku, a pierwsze wyciągi narciarskie powstawały tu w latach II wojny światowej. Po jej zakończeniu tereny Atlasu Wysokiego stały się atrakcyjnym kierunkiem narciarskich wypraw. Dziś moda na jazdę na nartach w afrykańskim państwie wraca, a chętnych na skorzystanie z takiej formy wypoczynku przybywa z każdym sezonem. Gdzie warto się wybrać?

Ukaimeden jest najsłynniejszym ośrodkiem narciarskim, jakim może się pochwalić Maroko

Od grudnia do kwietnia panują tu doskonałe warunki do jazdy na nartach, a coraz lepsze zagospodarowanie sprzyja rozwojowi turystyki w tym miejscu. Można tu skorzystać i z tras narciarskich, i z wyciągu krzesełkowego. Pięknie urządzone hotele oferują noclegi w doskonałych warunkach, a pobyt w pięknej okolicy sam w sobie stanowi wielką atrakcję. Dla doświadczonych narciarzy atrakcyjnym miejscem są z kolei okolice Tazaghart. Choć rejon ten znany jest przede wszystkim jako teren idealny dla miłośników górskich wędrówek i wspinaczki, zimą pojawiają się tu narciarze.

Przyciąga ich wyjątkowa sceneria oraz coraz lepsze zagospodarowanie stoków w Maroko

Atrakcyjnymi ośrodkami sportów zimowych może się pochwalić masyw centralny Atlasu Wysokiego. Lokalne władze mają tu ambitne plany, dzięki którym teren ten może stać się ważnym punktem dla wszystkich miłośników sportów zimowych. Już teraz narciarze chętnie urządzają zimowe wyprawy na szczyt Azurki, przyciągają ich również okolice Bu Guemez.

źródło: https://www.opodrozach.pl/ – serwis poświęcony podróżowaniu i turystyce